Milyen gyakran zuhanyozzunk?

Bár nincs hivatalos útmutató, általános nézet, hogy naponta érdemes tisztálkodni. A Redditre küldött válaszokból azonban kiderül, hogy az amerikaiak naponta legalább kétszer, a brazilok nyáron akár heti tizenegy alkalommal zuhanyoznak. A Bustle utánajárt, hányszor tisztálkodjunk, hogy egészségesek maradjunk.

A túl gyakori zuhanyzásnak ugyanis lehetnek negatív egészségügyi hatásai is. A szappanok például nemcsak segítenek lemosni az olajos, zsíros szennyeződéseket a bőr felszínéről, hanem lipideket is kivonnak, előidézve a bőr kiszáradását. A forró víz és az erős dörzsölés még inkább elősegíti a folyamatot, ráadásul a törölközés után a bőrfelszínen maradt nedvesség elpárologva tovább szárítja bőrünket. Hasonlóan a szappanokhoz, a samponok esszenciális anyagokat (faggyút) vonnak el a hajból, ezért a szakértők szerint két-három nap teljen el a hajmosások között.

Az amerikai bőrgyógyászati akadémia szerint a hét és tizenegy év közötti gyermekeknek elég heti egyszer-kétszer zuhanyozni, mivel immunrendszerüknek szüksége van bizonyos kórokozókra, hogy megerősödhessenek. További zuhanyzási tanácsokat nem ad az akadémia, a negatív egészségügyi hatások miatt azonban jó néhány egyszerű szabályt betartani.

David Leffell, a Yale Egyetem professzora szerint fontos, hogy ne zuhanyozzunk túl sokáig és ne használjunk túl sok forró vizet, hiszen a legmakacsabb szennyeződésektől akár három perc alatt is megszabadulhatunk. Elmondta továbbá, hogy szappanozáskor az ágyék és a hónalj területére fontos odafigyelni, testünk többi részét nem szükséges erősen beszappanozni. Zuhanyzás után feltétlenül használjunk hidratáló krémeket, hogy megőrizzük bőrünk nedvességtartalmát és elkerüljük a bőr kiszáradását. Utóbbi kellemetlen, húzódó, viszkető érzéssel jár együtt.

Tehát a kutatók nem adnak konkrét választ arra, milyen gyakran zuhanyozzunk. Ha nem mindennap tisztálkodunk, nem jelent gondot, ha viszont a napi rutinunk részét képezi, tegyük nyugodt szívvel, csak fogadjunk meg néhány tanácsot. Ne használjunk forró vizet, ne zuhanyozzunk túl sokáig és kenjük be bőrünket hidratáló krémmel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?