„A fogszabályozás kicsit olyan, mint a fogyókúra” – dr. Kiss-Lőrincz Géza fogorvos tanácsai

Ugye, mindannyian emlékszünk a filmbeli kicsit kövér, esetlen, fogszabályzóját villogtató kissrác típusára, akit mindenki kicsúfolt? Nos, mára már a fogszabályozó viselése korántsem ezt jelenti. Beszélgetésünk második részében dr. Kiss-Lőrincz Géza, a Biodental Implant fogorvosi klinika főorvosa eloszlatja a tévhiteket. 

Gondolom, nem egyszerű elkezdeni – különösen felnőtt korban – fogszabályzót hordani.

Fontos még a fogszabályozás procedúrája előtt az őszinte beszélgetés orvos és páciense között, én magam is minden hozzám fordulónak elmondom a véleményemet. Azt szoktam javasolni nekik, hogy mérlegeljék, mi a fontos. Ha az esztétika, a megjelenés, akkor bele kell vágni. A menete viszont nem egyszerű: a lefutási ideje 1-2 év, és utána még folytatódhat éveken keresztül.

Sok türelemre van tehát szükség.

Mindenképpen. A végleges eredmény viszont önmagáért beszél, mivel gyönyörű, szabályos fogsorokat lehet kialakítani, és ez kárpótolhat a kellemetlenségekért.

Inkább esztétikai vagy egészségügyi kérdés a fogszabályozás?

Egyértelműen egészségi és szájhigiéniai kérdés is. A fogazat korrekciójával sok esetben állkapocsbeli és harapási rendellenességet is javítunk, továbbá az egymásra torlódott fogak között jobban megmarad a lepedék, a fogközöket nehezebb tisztítani.

Ahogy említettem, a fogszabályozás egy viszonylag hosszú időszak. A fogszabályzók is változnak, modernizálódnak. Amelyeket a fogsor külső vagy belső felületére lehet ragasztani (ha belül van, akkor nem látszik) habár diszkrétebbek, esztétikusabbak, mégis van egy hátrányuk. Mivel kis darabokból állnak össze, jobban fenntartják a lepedéket, mint a hagyományos fém fogszabályzók. Még fontosabb tehát a megfelelő fogmosás, gyakrabban kell velük kontrollra járni. Hozzáteszem, igazából minden fogszabályzóval havonta kell kontrollra járni. De akinek nem megfelelő a szájhigiéniája, a fogszabályzós kényelmetlenségek miatt még kevésbé mos fogat. Így nem éri meg, ha a korrekció tökéletes lesz, de az ép fogak kilyukadnak néhány éven belül.

A fogszabályzók típusai közül melyiket ajánlja?

A piacon mára már bőséges a kínálat, csak az előbb említett ragasztott fogszabályzóból is három fajta van. Igazából csak esztétikai különbségek vannak. A fogszabályzót a szakorvos tervezi meg, – a modern, háromdimenziós technikának hála – már hihetetlenül pontos modell készülhet a fogazatról és az állkapocsról.

Hátránya mindegyik fogszabályzónak van, a kellemetlenség, diszkomfort, főleg a használat elején minden esetben adódik. Viszont ki-ki a saját ízlése, na meg anyagi helyzete szerint választhat közülük.

Mennyire korhatáros a fogszabályozás? Mi van, ha valaki mondjuk, 40 éves korában szeretné elkezdeni?

Ilyen eset is előfordul, habár nem gyakori. Én azt kérdezem ilyenkor: mit szeretne a páciens? Ha mondjuk egy olyan munkahelyre kerül, ahol fontos a jó megjelenés, a szép mosoly, és emiatt frusztrálnak érezheti magát, akkor vágjon bele. Igazából felső korhatár nincs, a már felnőtt, kialakult csontozatot is lehet mozgatni. Viszont a gyakorlat még mindig azt mutatja, hogy a fogazat korrekciója inkább a gyerek, vagy fiatal (értem ezalatt, hogy 40 év alatti) korosztályban fordul elő.

Mindenki hordhat fogszabályzót?

Ha valamilyen komolyabb egészségügyi probléma áll fenn, ami miatt nem tudná hordani, akkor nem javasolt. Fontos viszont, hogy az esetek 90%-ban szép eredményeket lehet elérni, ha a páciens betartja az orvos utasításait. Az fő nehézsége leginkább a hosszú várakozási idő.

Úgy tudom, miután a fogazat visszaállt a megfelelő helyzetébe, akkor sem szabad még elhagyni a készüléket, mivel az állkapocscsontban még nem állt be a változás.

Én azt szoktam mondani a pácienseimnek, hogy a fogszabályozást úgy kell elképzelni, mint egy fogyókúrát. Ha hamar lemennek a kilók, hamar vissza is ugranak. Hiába a fog már beállt a megfelelő helyére, de azt még össze kell fogni a fogsorral egy-két évre, különben visszaáll az eredeti rossz helyzetébe. Persze mindenki gyorsan látható eredményt szeretne, de a fogszabályozást nem érdemes siettetni.

Anyagilag mennyire megterhelő egy fogszabályzó készülék és a hozzá járuló költségek?

Mivel a technológia folyamatosan fejlődik, az újabb – és persze láthatatlanabb, esztétikusabb – típusok többe kerülnek, az új, az mindig drága. Még mindig a hagyományos fém, tappancsos szabályzó a legolcsóbb. A különbség az anyagban és a megjelenésben van persze, viszont ugyanolyan szép eredményt lehet vele létrehozni, mint az újabb változatokkal.

Mit tanácsol mindazoknak, akik a fogszabályzás procedúrájába készülnek belevágni?

Hogyha szeretnék, akkor én mindenképpen ajánlom. Viszont előtte mindig mérlegelni kell: mi szól mellette és ellene. És ha mellette több érv szól, mint ellene, akkor nyugodt szívvel vágjanak bele.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?