Harcban a megfázással és az influenzával – a háziorvos tanácsai

Megfázás, hűlés, nátha és influenza. Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? Milyen tünetekkel járnak és hogyan kezelhetjük? Mivel előzhetjük meg ezeket? Milyen szövődményei lehetnek? Mi a helyzet a védőoltással? Ezekről kérdeztük Dr. Fehér Gabriella családorvost.

A náthát és az influenzát egyaránt vírusfertőzés okozza, de az influenza sokkal súlyosabb, mint a nátha.

A nátha

A megfázás vagy nátha a felső légutak vírusos fertőzését jelenti, amely elsősorban az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja. Ezt különféle vírusok okozzák, de néha előfordulhat, hogy bakteriális fertőzés is súlyosbítja a tüneteket. A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében.

A tünetek rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek. Ilyenek a levertség, végtagfájdalom, fejfájás, tüsszögés, az előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékú orrfolyás, torokfájdalom. Majd ezeket követően megjelenik a köhögés, ami akár több napig is elhúzódhat.

Főleg a gyerekek esetében az első napokban a láz is jelen van. A szövődmények között a leggyakoribb a fül, az orrmelléküregek, illetve a légcső baktériumos felülfertőződése. Ilyenkor antibiotikumos kezelés is szükségessé válhat.

Az influenza

A meghűlést gyakran összetévesztik a sokkal súlyosabb influenzával, amely gyenge immunrendszerű személyeknél akár halálos is lehet.

Az influenzára jellemző, hogy hirtelen kezdődik, magas lázról (akár 39-40 C-fok is), levertségről és izomfájdalmakról panaszkodik a páciens. A fejfájás is gyakran előfordul, ami fény hatására fokozódhat. A légúti tünetek kezdetben lehetnek enyhék, torokfájással, mellkasi égő érzéssel, száraz köhögéssel és orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat és köpetürítéssel járhat. A száj és a garat kivörösödhet, a szemek könnyezhetnek, a kötőhártya enyhén begyulladhat. A betegnek hányingere lehet, hányhat is.

A panaszok általában 2-3 nap után enyhülnek, a láz többnyire megszűnik, viszont a köhögés 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat.

Vigyázzunk az influenzával!

Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre is a gyengült immunológiai reakciókészség miatt, illetve az immunhiányosok esetében.

A betegség egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki, illetve másodlagos, amikor a vírusfertőzést követően bakteriális felülfertőződés okozza a gyulladásos folyamatot.

Az influenza okozhat ezenkívül még arcüreggyulladást, bronchitiszt, izomgyulladást, idegrendszeri gyulladásokat, szívbetegeknél pedig akár EKG-eltéréseket is.

Ami igazán veszélyessé teszi az influenzát, az az, hogy a vírus képes évről évre változni, mintha mindig új ruhát öltene. Így immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele.

Kezelés és megelőzés

Az influenza kezelésénél fontos a pihenés és a megfelelő hidratálás. Ezenkívül a jelen lévő tüneteket kezeljük, abban az esetben, ha a láz megviseli a beteget, akkor azt csillapítjuk.

A betegség megelőzésének egyik módja az időben elvégzett védőoltás. A legjobb kora ősszel beadatni a védőoltást, mivel a védettség kialakulásához szükség van két-három hétre. Az oltást évente meg kell ismételni. Ezt lehet igényelni a családorvosi rendelőkben, ahol a családorvos a járványtani intézettől kapott oltásokat térítésmentesen beadja. A védőoltás azoknak ajánlott, akiknél magas az influenza szövődményeinek kockázata: időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek és immunhiányosoknak. Esetleg kórházi dolgozóknak, idősek otthonában dolgozó ápolóknak, orvosoknak.

Az influenzát különböző praktikák betartásával könnyebben elkerülhetjük. Ilyen például az egészséges táplálkozás, a szabadtéren tartózkodás, a megfelelő alvás, a beteg emberek, de akár a nagy tömeg elkerülése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?