Székely házi receptek influenzára

Országszerte százezernél is több influenzás megbetegedést tartanak számon jelen pillanatban. A háziorvosok rendelője megtelt betegekkel, a gyógyszertárakban a felírt orvosságok mellett vitaminokat és egyéb kiegészítőket ajánlanak, a népi gyógyászat hívei különféle teákat javasolnak.

Pár házi gyógymódot mi is összegyűjtöttünk Maros megyéből, hogy így járuljunk hozzá a betegek gyógyulásához.

Hagyma, fokhagyma, fekete retek

A hagymát épp csak lemossuk, és héjastól egészben odatesszük főni. Reszelhetünk hozzá egy kis gyömbért is. Az egészet mézzel és citrommal ízesítjük, és kész is a kitűnő köhögéscsillapító tea.

A másik, hasonló recept szerint cukrot pirítunk, felöntjük vízzel, hozzáadunk egy egész fej hagymát héjával együtt, két babérlevelet, és az összetevőket összefőzzük. Garantált köhögésre, torokfájásra.

Másik módszer a mézes fokhagyma: a megpucolt és apróra vágott fokhagymát mézzel elkeverjük, és azt fogyasztjuk naponta többször is. Kitűnő immunerősítő, egy-kettőre kigyógyít a betegségből.

Ugyanilyen hatékonynak tartják a mézes hagymát is, illetve a fekete retket, amelybe lyukat vájunk, és abba tesszük a mézet. De elég, ha csak mézes teát készítünk, kamilla, hársfavirág, kakukkfű, zsurló, bármi megfelel erre a célra, citrommal ízesítsük.

Közismert a méz gyógyító hatása

A méz és egyéb méhészeti termék (propolisz, méhpempő) gyógyhatása már nagyon régen ismert.  Megfázásra például fél teáskanál fahéjat egy teáskanál mézzel összekeverünk, és ezt naponta két-három alkalommal fogyasszuk. Arcüreggyulladás esetén napi kétszer keverjünk össze egy teáskanál mézet és friss gyömbérlevet.

Krónikus láz csökkentésére napi két-három alkalommal ajánlott a szent bazsalikom (tulsi, indiai gyógynövény) főzete, melyhez egy csésze forró vizet és egy teáskanál tulsit használjunk. Ehhez adjunk negyed teáskanál őrölt feketeborsot és egy teáskanál mézet. Naponta kétszer-háromszor érdemes fogyasztani belőle.

Használjunk sós vizet

Másik jól bevált gyógymód a só. Öblögessünk sós vízzel, illetve tegyünk sósvizes borogatást a mellkasra köhögés esetén, vagy inhaláljunk sós párával. A sósvizes gargalizálás hatékonyan eltávolítja a torokban lerakódott nyálkát, mely főként hosszú ideig tartó fekvés esetén gyűlik össze. Hasznos még füldugulás esetére is, mivel kitisztítja a fület és a szájüreget összekötő csatornát. Ugyancsak ajánlott a bedugult orr sósvizes tisztogatása, átmosása, amely csökkenti a váladék lerakódását. Lehet előre csomagolt sósvizet venni, vagy otthon is könnyen elkészíthető só és langyos víz keverékéből.

Fontos a pihenés

A sok folyadék, tea, leves bevitele mellett fontos, hogy pihenjünk, lehetőleg maradjunk ágyban. A pihenéssel ugyanis saját szervezetünket segítjük a kórokozókkal szemben folytatott küzdelemben. Nem hanyagolhatjuk el az elégséges éjszakai alvást se, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás segíti az immunrendszer megfelelő működését, tehát fontos, hogy meglegyen naponta a teljes 8 órás alvási ciklusunk.

Akármennyire is jók és beváltak a népi gyógyászat módszerei, ne hanyagoljuk el a háziorvosunkkal történő konzultációt sem. Az influenzavírusok annyira erősek és kitartóak, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulni az esetleges szövődmények megelőzése végett. Az influenzavírussal egy erős szervezetnek meg kell tudni birkóznia – állítják az orvosok, de szükség van a kezelésre, enyhébb megbetegedéskor a népi módszerek, súlyosabb esetben a gyógyszeres, akár antibiotikumos kezelés elmaradhatatlan.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?