Facebook: egyre több személy adataira kíváncsiak a kormányok

Kiadta az első félévre vonatkozó átláthatósági jelentését a Facebook, amelyből kiderül, hogy a különböző államok hány személy adatait kérték ki a közösségi oldaltól.

Ebből kiderül, hogy idén összesen 79 ezer adatigénylést kértek a kormányzatok, ami az előző évhez képst 33 százalékos növekedést jelent, az elsőző félévhez képest pedig 21 százalékosat. A kérések 44 százalékát teljesítette a Facebook. A legtöbb kérést az Egyesült Államok nyújtotta be, ahol 32,7 ezer kérelmet számláltak 52,3 ezer fiókról. Az országban növekedett azon kérelmek száma, ahol az adatkikérésről az érintettet is értesítenék – idén már az ügyek 57 százaléka ilyen volt.

Romániában összesen 54 kérelmet nyújtottak be 78 fiókkal kapcsolatosan. Ezekből 4 fiókhoz kapcsolódó 4 kérelem volt sürgős, de a Facbook csak egyetlene esetben adott ki adatokat az államnak. Az összes kérelemnek az 57 százalékát tartották jogosnak. 2016 első félévében kisebb számokat mértek: akkor összesen 25 kérelmet nyújtott be az állam 37 fiókról, és csak két eset számított sürgősnek 5 fiók kapcsán. Akkor az kérelmek 48 százalékát ítélte meg jogosnak a Facebook.

Magyarországon például – bár a lakosság fele a romániainak – jóval több kérelmet nyújtott be az állam: összesen 234-et 390 fiókról, a kérelmeknek pedig 54 százalékát találta jogosnak a Facebook. Összesen 4 eset számított sürgősnek, 30 fiók kapcsán.

Mostantól a szerzői tulajdonról is vannak számok

A közösségi oldal a szerzői tulajdon védelmére is figyelmet fordít, mostantól az ilyen jellegű adatokat is megosztják. Az adatbázisból az derül ki, hogy az idei első félév különböző hónapjaiban hány bejelentés született, milyen arányban intézkedtek és ezzel hány tartalmat befolyásoltak.

Az eredeti művekre vonatkozó bejelentések száma, legyen szó könyvről, zenéről, filmről, összesen  224,5 ezer volt a Facebookon, amelynek 68 százalékát találta jogosnak a vállalat. Ezzel egyébként 1,82 milliárd tartalmat távolítottak el a közösségi oldalról. A havi 800 millió felhasználóval bíró Instagramon 70 ezer kérés futott be, amelyek 64 százalékát hagyták jóvá, ezzel 686 ezer tartalmat érintve.

Kimaradt?