Keményet üzent Észak-Korea Trumpnak

Egy "csaholó kutya hangjához" hasonlította csütörtökön Donald Trump amerikai elnök fenyegetéseit Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter.

Ri pénteken szólal fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában New Yorkban, ahol csütörtökön újságíróknak reagált Trump kijelentéseire, miszerint az Egyesült Államok "teljesen elpusztíthatja" Észak-Koreát, ha Phenjan megtámadja. "Egy kutya álmodik arról, hogy a csaholásának hangjával megijeszthet minket" - mondta Ri.

Kedden Donald Trump az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában szólalt fel. Kijelentette, teljes megsemmisülés fenyegeti Phenjant, ha az Egyesült Államoknak meg kell magát védenie. "Az Egyesült Államoknak nem lesz más választása, mint teljesen lerombolni Észak-Koreát" - tette hozzá. Felszólított az ENSZ-t, hogy további szankciókkal lehetetlenítse el a rezsimet, amelynek vezetőjét, Kim Dzsong Un-t ezúttal "rakétaembernek" nevezett, aki egy "öngyilkos küldetésben" vesz részt nukleáris programjával. Úgy fogalmazott, hogy "bűnözők egy csoportja" irányítja az országot.

Korábban Phenjan az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni Guam szigete ellen indított támadással fenyegetőzött, Trump pedig arról beszélt, hogy Észak-Korea eddig soha nem látott "tüzet és haragot" fog megtapasztalni, ha tovább provokálja Washingtont. Phenjan akkor "egy eszement ember zagyvaságainak" nevezte a fenyegetést.

Phenjan azóta is több ballisztikus rakétát lőtt ki a Csendes-óceánra, és szeptember elején újabb, minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor pedig a napokban világossá tette, hogy országa mindaddig nem állítja le atomprogramját, míg egyensúlyba nem kerül Phenjan és Washington csapásmérő képessége.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?