Dollarbird: erdélyi magyar fejlesztésű alkalmazás segít pénzügyeink kezelésében

A hétköznapokban hasznos telefonos alkalmazást fejleszt egy kolozsvári magyar startup. A Dollarbird személyes pénzügyeinket hivatott követni, ingyenes és fizetős változata is van. Az applikációról, a startupról Szabó Leventével és Székely Szabolccsal, a Dollarbird és Halcyon Mobile társalapítóival beszélgettünk.

Mit tud az applikáció, miért javasolnátok felhasználóknak akkor, ha nem próbáltak ki még ilyen alkalmazást, vagy ha már használnak egy másikat?

Szabó Levente: A Dollarbird a személyes pénzügyek hatékony menedzselésében segíti a felhasználókat. Azoknak, akik még nem használnak semmilyen hasonló alkalmazást, azt javasolnám, hogy minél hamarabb kezdjenek odafigyelni arra, hogy hová mennyi pénzük megy el, és tervezzék meg előre a pénzügyeiket. Azt látjuk, hogy továbbra is sokan fejben számolgatnak, és nem tudatosan, hanem berögzült szokások alapján költenek hónapról hónapra, aztán majd csak lesz valahogy. A megtakarítás pedig sokszor kimerül abban, hogy félretesznek némi pénzt a zoknis fiókba.

Szerintünk lehet ezt hatékonyabban csinálni, és a Dollarbird erre nyújt egy egyszerű megoldást. Egy ismerős naptárfelületen kell hozzáadni a bejöveteleket, költségeket a megfelelő naphoz, és kategóriákba rendezni őket, például  „Élelmiszer”, „Autó & szállítás”, „Háztartás” és így tovább. Ismétlődő tranzakciók is beállíthatóak, mint például a fizetés vagy internetszámla. Az alkalmazás automatikusan kiszámolja, hogy mennyi pénzünk van épp és mire mennyit költöttünk, sőt előre is vetíti nekünk, hogy mire számíthatunk a jövőben. A kimutatások pedig elárulják, hogy egy adott pillanatban egy kategórián belül épp túlköltekezünk-e vagy spórolunk az eddigi átlaghoz képest.

Székely Szabolcs: Akik már használnak valamilyen eszközt a pénzügyeik nyomon követésére, a Dollarbirdöt az egyszerűsége és átláthatósága miatt ajánlanám. Nem kell semmilyen bonyolult pénzügyi menedzsment rendszert elsajátítani, csupán következetesen hozzáadni az applikációba, hogy mennyit keresünk és költünk. Ez pedig pofonegyszerű, még a kategorizálásban is segít az egy kis mesterséges intelligencia segítségével – igaz, jelenleg csak angol nyelven. A felhasználóinktól gyakran kapjuk azt a visszajelzést, hogy sok mindent kipróbáltak, de egyedül ez működött nekik, és vált szokássá, a mindennapjaik részévé. Egy új gondolkodásmódot formál hosszabb távon az alkalmazás, tudatosabb pénzgazdálkodásra neveled általa saját magadat.

Van egy fizetős része is, az milyen plusz szolgáltatásokat nyújt?

Szabó Levente: Az applikáció ingyenes verziója egyetlen naptárt ad a felhasználóknak, ahol követhetik a pénzügyeiket. Ez elég is a legalapvetőbb pénzgazdálkodáshoz. Vannak azonban, akik szeretnék több különálló naptárban szétválasztani a pénzük mozgását, mint például „Készpénz”, „Hitelkártya”, „Megtakarítás”. Nekik hasznos a fizetett Pro feliratkozás, amely 20 naptárat enged létrehozni.

Székely Szabolcs: A legfontosabb fizetett funkcionalitás azonban az, hogy a Pro felhasználók meg tudnak hívni két másik személyt, hogy csapatban, közösen gazdálkodjanak a pénzükkel. Ez főleg családok körében népszerű, ahol közös kassza van és együtt vezetik a háztartást, de volt már rá példa, hogy kisebb cégek is a Dollarbirdöt választották, hogy számon tartsák, mire mennyit költenek cégen belül, és előrejelezzék a bevételeiket.

Mennyire nehéz kihívás újat alkotni, megragadni az emberek figyelmét? Mi a tapasztalat, hogyan találnak rá az appra?

Szabó Levente: Nos, a Dollarbird története még 2013-ban indult, akkor született meg az ötlet és dobtuk ki az első verzióját az appnak, kizárólag iOS-re. Akkor nem sok hasonló alkalmazás létezett, és elég nagy népszerűségnek örvendett a miénk, mivel egyszerű, letisztult és újszerű volt. Ezt követte a második verzió, immár Androidon is, és most adtuk ki a harmadik verziót, ami teljesen új designt kapott, és nulláról újra is lett fejlesztve, három platformra: iOS, Android és web.

Székely Szabolcs: Amikor belevágtunk, igazából a saját problémánkat akartuk megoldani, mert egyszerűen nem találtunk egy olyan alkalmazást, amivel könnyen nyomon követhetnénk a pénzünk mozgását, egyszerű használni, és design szempontból is mutatós. Sejtve, hogy mások is így vannak ezzel, megszületett a Dollarbird. Azóta temérdek hasonló alkalmazás született, de továbbra is megkülönböztet minket tőlük jó pár dolog, elsősorban a naptár alapú felhasználói felület. A kulcs az, hogy megértsd pontosan, milyen problémákkal küszködnek az emberek, és tedd könnyebbé az életüket a technológia révén, amit egyszerű, emberi formába öntesz. Ha valóban könnyebb lesz az életük a termékednek köszönhetően, meg fogják találni az emberek, és a figyelmüket nem csak megragadod, de meg is tartod.

Sok felhasználó pénzügyi alkalmazások után kutatva talál ránk az alkalmazás áruházakban, de sokat köszönhetünk annak is, hogy az idők során olyan publikációk cikkeztek rólunk, mint a Forbes, Buzzfeed, Mashable, Techcrunch, és a The Next Web. Nem utolsó sorban pedig a marketing csapatunk is lelkesen dolgozik azon, hogy minél több emberhez eljuthasson a Dollarbird.

Milyen előnyei és hátrányai vannak annak, hogy startupban dolgoztok és nem egy nagy cégnél?

Szabó Levente: Egy startupban nagy cégekhez képest szűkösebbek az erőforrások, és nagyon gyors munkatempót kell fenntartani. Én ezt azonban nem feltétlenül nevezném hátránynak. Ez a környezet ugyanis arra sarkall, hogy kreatív és hatékony munkát végezzünk, és jól átgondoltan osszuk be az erőforrásainkat.

Székely Szabolcs: Még ha néha nem is könnyű folyamatosan megosztani a figyelmed több dolog között, és jó döntéseket hozni, nagyon jól kiegészítjük egymást mint csapat, és mindig tanulunk a hibáinkból. Egy hierarchikus és centralizált vállalattal szemben, egy startupban sokkal nagyobb a felelősség minden csapattag vállán, de éppen ezért motiváltabbak is az emberek, mivel nap mint nap látják a munkájuk kézzelfogható eredményét. Ez pedig az elégedett felhasználókban mérendő, akik nekünk köszönhetően biztos kézben tudják tartani a pénzügyeiket.

Készülnek más alkalmazások nálatok?

Szabó Levente: A Dollarbird az általunk alapított Halcyon Mobile mobil applikáció fejlesztő ügynökség berkeiből nőtte ki magát mint saját termék. Voltak még próbálkozásaink, de eddig ez a legsikeresebb, amelyet mindenképp tervezünk továbbfejleszteni.

Székely Szabolcs: Biztosan fogunk új termékekkel is előrukkolni a jövőben, jelenleg a mesterséges intelligencia mozgatja a fantáziánkat, és kísérletezünk is vele, hogyan lehetne okos funkciókat beépíteni különböző termékekbe. Az első kézzelfogható eredmény a Dollarbirdben van, éspedig az automatikus kategorizálása a tranzakcióknak: a hozzárendelt címke/jegyzet alapján az app megpróbálja kitalálni, hogy pl. a „tej” az „Élelmiszer”, a „benzin” pedig az “Autó & szállítás” kategóriába tartozik. Több érdekes ötletünk is van a jövőre nézve, ezek azonban egyelőre koncepció vagy prototípus fázisban vannak csupán.

A Dollarbird iOS változata innen, az Android pedig innen tölthető el. A webes verziót ezen a linken lehet kipróbálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?