Okosotthon fejlesztésén dolgozik egy székelyudvarhelyi csapat

Okostermosztátot gyárt egy székelyudvarhelyi cég, amellyel nemcsak a kényelmünknek kedvezünk, de a környezetet – és zsebünket – is kímélni tudjuk. Az okoskütyü ötletgazdájával, Geréb Róberttel beszélgetve megtudtuk, miért segíti ékszerész a munkájukat, mi minden nőhet ki egy ilyen eszközből, és hogyan kerülnek a képbe kihalástól veszélyeztetett állatfajok.

Miben más az otthoni termosztátunkhoz képest az, amit az UponSmartnál fejlesztetek?

A legfontosabb különbség, hogy a mi készülékünk mobiltelefonról vezérelhető. Ez azért előnyös, mert a fűtésrendszerünk így nincs kiszolgáltatva a termosztátunk kényének-kedvének, akkor fűt, amikor valóban mi akarjuk. Jó esetben húsz százalék költségmegtakarítás érhető el velük, a légkondi szabályozásával akár több is. Nem fejlesztettünk hozzá külön applikációt, hanem egy webes felületet lehet kezelni, ami táblagépről vagy számítógépről is elérhető. Egy nagyon egyszerű felületről van szó, amelyet könnyű használni bárkinek.

A fűtésen kívül mit tud még szabályozni a szerkezet?

A légkondicionálók vezérlését is megoldhatjuk ezen keresztül, de mivel kevés embernek van légkondija, és nem szeretnénk, ha a pénzükért csak a lehetőségek felét használnák ki, ezért megoldottuk, hogy egy mosógépet, vagy kávéfőzőt – tulajdonképpen bármi hasonlót – rá lehessen kötni a rendszerre. És mivel tudjuk, hogy minden betörés megfigyeléssel kezdődik, ezért a rendszert be lehet állítani, hogy a távollétünkben a különböző helyiségekben fel-le kapcsolja a lámpákat, így azt szimulálhassuk, hogy otthon vagyunk.

Kétféle termosztátot forgalmaztok, az Edelweisst és a Vaquitát. Mi a különbség köztük?

Az egyiken van kijelző – ezt általában lakásokba vásárolják –, a másikon pedig nincs, tehát csak külső eszközzel állítható be, elsősorban azoknak, akik szinte csak távvezérléssel használják a termosztátot. Szeretjük olyan állatokról, élőlényekről elnevezni a termékeinket, amelyek kihalófélben levők, mert szeretnénk, ha az emberek odafigyelnének erre a problémára.

A termosztátok dobozát helyi ékszerész készíti. Ennek pragmatikus okai vannak, azaz nem vállaltok be tömeggyártást, nem megoldható esetleg, vagy egyfajta hozzáadott érték miatt van jelentősége?

Is-is. Nekünk fontos volt, hogy a termosztátokat itthon építsük meg, nem szeretnénk kiszervezni a munkát. Szerettünk volna ugyanakkor saját fejlesztésű dobozt, de borzasztóan drága a gép, amivel ezt előállíthatjuk, ezért inkább egy kész dobozt vásárolunk, amit ékszerész alakít át.

25 ezer eurós EU-s startup pályázat elnyerésével sikerült elindítanotok a vállalkozást. Terveztek további, hasonló lehetőségeket megragadni?

Mindenképpen, mert ez a piac nem áll, lépést kell tartani benne, az előadásokból pedig nem tudunk befektetni a saját cégünkbe. Léteznek európai uniós és magyarországi pályázatok is, amelyeken elméletileg eséllyel indulunk, mert a hozzánk hasonló kezdeményezéseket szeretnék támogatni.

Az okostermosztát túlmutat önmagán, a cég honlapján is olvasható az okosotthon fogalma. Merre vezet az út?

Egy új rendszert fejlesztünk éppen, amely számos egyéb eszközt lesz képes majd összefogni, az okostermosztáttól az árnyékolásvezérlésen át biztonságtechnikai eszközökig, például, hogy jelezze a rendszer, ha egy ablakot nyitva hagytunk.

Otthonok mellett gyárak „okosításával” is szeretnétek foglalkozni. Ez mit jelent pontosabban?

Tulajdonosok kezdenek rájönni, hogy rengeteg pluszt fizetnek a régi technológia miatt. A meglévő eszközeiket minimális befektetéssel össze tudjuk kötni: nemrég megoldottuk egy vállalkozásnál, hogy ne működjenek a légbefújók, amikor nincs bekapcsolva a kazán. Hatalmas pénzeket megspórolni így.

Egyesek szerint az okos eszközök buta embereket eredményeznek. Hogyan látod ezt?

Ez szerintem emberfüggő. Persze biztos van, akinek visszaszorítja a gondolkodását egy ilyen készülék, de én azt látom, hogy akik okoseszközöket vásárolnak, általában nem buta emberek, nagyon is céltudatosan döntenek mellettük. Nem tunyaság miatt felejtik úgy az ablakot, hanem ez egyszerűen megtörténik mindenkivel, ráadásul arra is odafigyelnek, hogy spóroljanak, ezzel pedig a bolygónak is kevesebbet ártanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?