Erős évre számíthatunk a technológiai fejlesztések terén

A tavalyi év számos újítást hozott a technológia területén, a legfontosabb tudományos fejlesztésekről korábban be is számoltunk. Most a kisebb innovációkat, az okoskütyük világát járjuk körbe, hiszen sok meglepetés vár ránk 2016-ban.

Már tavaly be akarták mutatni, de végül erre az évre tolták az összelegózható Google-s telefont, a Project Ara-t (ami a mechanikai tervező nevét viseli). A készülék lényege, hogy bármikor könnyedén kicserélhetjük a különböző elemeit. Új kamera érkezett? Nagyobb memória, erősebb processzor? Egy mozdulattal és kevesebb költséggel fejleszthetjük majd a Google készülékét.

Bár korábban úgy tervezték, hogy a Facebook for Work, azaz a munkahelyekre szánt közösségi portál még az év végén megjelenik, ez is egy 2016-ra áttolt projekt lesz. A terv nem változott: a felület zárt kommunikációt tesz lehetővé, teljesen biztonságos, és elsősorban munkatársak és cégágazatok kapcsolattartására való.

Nem alszik a Microsoft sem, ők a hologrammal próbálkoznak. A tavaly bemutatott HoloLens szemüvegnek köszönhetően három dimenzióban láthatunk kivetített tárgyakat ,amelyekkel ráadásul interakcióba léphetünk. A készülék idén válik elérhetővé fejlesztők számára, háromezer dolláros áron.

Visszatérve a keresőóriásra: a Google Glass projekt, mint nemrég megírtuk, folytatódik, miután 2015 derekán befuccsolt. A Project Aurorára átnevezett készülék fejlesztése két külön szálon fut idén: egyrészt munkahelyeken, dolgozóknak szánják, másrészt egy sportos, kizárólag hanggal kommunikáló kütyüt készítenek, ami már nem nevezhető szemüvegnek, lévén, hogy nem igényel szemet, és nincs benne üveg, azaz képernyő.

Új USB, hangirányítás, jobb drónok

Erre az évre várható az USB-C elterjedése is, ami tavaly már megjelent a MacBookon és a Google okostelefonján, a Nexus 6P-n, várhatóan pedig tovább terjed. A gyorsabb töltés és multifunkcionalitása mellett azért lesz kedvelt ez a port, mert bárhogyan bedughatjuk majd a kábelt, szemben a korábbi USB-kkel.

Nagyobb teret kap ugyanakkor a hanggal irányítás. A Cortana, a Siri és a Google Now asszisztensek után ez az év további fejlesztéseket ígér. Előreláthatóan több eszközön, fejlettebb formában köszön majd vissza a hangvezérlés.

Drónokról rengeteget írtunk tavaly, idén még több hír várható. Miután a CES 2016-on, január elején bemutatták az első embert szállító drónt, tavaly októberben pedig székelyföldi fejlesztő döntötte meg a drónlebegtetés rekordját, azt gondoljuk, nem kérdés, hogy idén további újdonságokra számíthatunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?