Mit tegyen az, aki erdélyi magyar, fiatal és innovatív? A VIBE Fesztiválon megtudtuk

Mit tegyen az, aki erdélyi magyar, fiatal és innovatív? A VIBE Fesztiválon három meghívott beszélt munkájáról, terveiről.

Geréb Róbert, akit saját fejlesztésű termosztátjáról a Maszol is megkérdezett korábban, elmondta, terveik szerint 15 fiatalnak adnának munkahelyet az udvarhelyi cégüknél. A sepsiszentgyörgyi Trucza Samu hobbiból foglalkozik elektronikával és informatikával, az okosotthonok világa, a robotizálás foglalkoztatja. Imets Tamás – akiről szintén írtunk már – elektronikai készülékek építésével és programozással foglalkozik, például olyan drónt készített, amely bajba jutott embereken segíthet.

Geréb elmondta, a cégindítás megnyomorítja a vállalkozót a papírmunkával, fontos odafigyelni hogy kivel társulunk – fontos, hogy azonosan gondolkodjunk. Ő maga is rosszul indított, akikkel azonban most dolgozik, „aranybányák”. Amikor először hallott az okosotthonról, megtetszett neki. Arra gondolt, hogy egy elemét választja ki a rendszernek, így az okostermosztát első prototípusát ki is dolgozta. Felkérték egy gyárnál, hogy a fűtésrendszert építsék ki, így indult el a vállalkozás.

Imets Tamás az elsősegélyt nyújtó drón-projektről elmondta, azért indult el ebbe az irányba, mert a levegőből lehet jól átlátni egy terepet és segíteni a bajbajutottakon.

Azért kell gyorsan fejleszteni, mert ha egyszer bejön egy multi például az okostermosztátok terepén, akkor az udvarhelyi vállalatnak vége – szögezte le Geréb. „Rengeteg pénzük van, bejönnek, megvan a jól bejáratott ügyfélszerzési technikájuk. Jobb esetben megveszik a céged, vagy csak véged lesz” – fogalmazott. Nem szereti a nagyvállalati kultúrákat, „a legjobb szó erre a lehetetlenség. Amikor a CEO irodáját nem tudod megközelíteni… nálunk nincs hierarchia, ha én is vagyok a tulajdonos, de barátok vagyunk” - mondta. Fontos számára a környezetvédelem is, és amennyiben egy nagyvállalat átveszi a terepet, ő már nem kontrollálhatja a folyamatokat – hangzott el.

Trucza Samu arról beszélt, ha végre befejezi a középiskolát, egyenes az út előtte, mert vannak, akik támogatják. Imets Tamás elmondta, hátráltatja, hogy az iskolával kell még foglalkozzon, illetve, hogy amikor egy projekttel kezdene valamit, nehéz azt elterjeszteni. „Ezért foglalkozom inkább alkalmazásfejlesztéssel, mert a fizikai termékeket nehezebb forgalmazni”. Elmondta azt is, nem tudja, hogy hol tanul tovább, de bárhogy dönt is, később mindenképpen haza szeretne jönni.

Kapcsolódók

Kimaradt?