Ilyen közelről még sosem láthattuk a Jupiter vörös foltját

Minden eddiginél közelebb került a Jupiter vörös foltjához a Juno űrszonda, mely képeket is készített a jelenségről – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az első fotókat is közzéteszik néhány napon belül – olvasható a NASA közleményében. "Teljesítettem legutóbbi repülési feladatomat! Minden tudományos műszer és a JunoCam is működött" – olvasható a Juno Twitter-oldalán.

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter gázóriás foltja egy 16 ezer kilométer széles hatalmas légköri képződmény a bolygó déli féltekéjén. A létrejöttét valószínűleg az ellentétes irányú keleti és nyugati áramlásoknak köszönheti. A kutatók 1830 óta figyelik meg, ám lehet, hogy már több mint 350 éve létezik.

"Generációkon át csodálták az emberek a világ minden táján a Nagy Vörös Foltot. Végre meglátjuk, hogy néz ki közelről a nagy vihar" – idézte a Phys.org Scott Boltont, a projekt vezető kutatóját.

A Juno magyar idő szerint július 11-én 01.55-kor haladt el a gázóriás bíbor felhőspiráljai fölött mintegy 9 ezer kilométerre.

Címlapi illusztrációnk forrása: NASA

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?