Pakisztánban a Facebookot kérik fel az istenkáromlók üldözésére

Pakisztánban nem pontosan értik a világ működését: arra kérik a Facebookot, hogy segítsen nekik kiadni az istenkáromló felhasználókat.

A belügyminisztérium szerint a Facebook egy csapatot küld, amelyik megvizsgálja az állam fenntartásait – ezt a hírt a Facebook nem erősítette meg. Nawaz Sharif miniszterelnök támogatja, hogy a közösségi médiában visszaszorítsák a hasonló eseteket. Pártja hivatalos Twitter-oldalán megbocsáthatatlan bűncselekménynek nevezte az istenkáromlást.

Chaudhry Nisar belügyminiszter arra kérte a hatóságokat, hogy az FBI-jal és közösségi oldalakkal napi szinten tartsák a kapcsolatot a jelenség visszaszorítása érdekében. Szerinte a Facebooknak ki kellene adnia azoknak a személyeknek a személyes adatait, akik istenkáromló tartalmakat osztanak meg.

Pakisztánban érzékeny kérdés az istenkáromlás, az ilyen vádak akár halálbüntetéshez is vezethetnek, és gyakran kisebbségek üldözésére használják fel. A BBC szerint nincs hivatalosan körbeírva, hogy mit tartanak istenkáromlásnak, de a Mohamed prófétával szembeni kritikától a Koránra való "nem megfelelő" utalásokig minden belefér. 

Pakisztánban 2010-ben blokkolták a Facebookot és a pornóoldalakat. 1987 és 2014 között több mint 1300 embert vádoltak meg istenkáromlással, és több mint hatvan embert megöltek a tárgyalás vége előtt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?