Hatalmasat bukik a YouTube-sztár PewDiePie zsidózás miatt

A Disney leányvállalata felbontotta partnerségét PewDiePie-jal, a YouTube legnépszerűbb videósával. PewDiePie több alkalommal is antiszemita viccekkel poénkodott, de az utóbbi időben már túl messze ment a vállalat szerint.

Január 11-én közzétett tartalmában például két indiai férfi látható, akik egy „halál az összes zsidóra” feliratú papírt tartanak maguk előtt. Mint később kiderült, Felix bérelte fel őket a feladatra, és valójában fogalmuk sem volt arról, mit is jelent a mondat.

Egy másik videójában egy Jézusnak öltözött ember próbálja téríteni az utca embereit, miközben azt kiabálja: „Hitler nem tett semmi rosszat”. PewDiePie neki is fizetett ezért.

A videós szerint az azóta eltávolított videók nem a valódi gondolatait tükrözik, csak szerette volna megmutatni a világnak, mire képesek az emberek, ha „akár csak 5 dollárt is kapnak érte”.

A svéd Felix Arvid Ulf Kjellberg, azaz PewDiePie csatornájára már több mint 53 millióan iratkoztak fel a YouTube-on, ő a videómegosztó legbefolyásosabb tartalomgyártója. A fizetős YouTube Red szolgáltatáson belül is gyártott videókat a Disney MakerStudios partnereként, amelyen belül egy saját hálózatot is üzemeltetett, a játékos tartalmak köré épülő Revelmode-ot. A tavalyi évben csak 15 millió dollárt keresett a videómegosztón keresztül – írja az Origo.

Címlapi illusztrációnk forrása: AFP/2015 Getty Images/John Lamparski

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?