Feltörték a cseh külügy­minisztérium levelező­rendszerét

A cseh külügyminisztérium az elmúlt hónapokban legalább kétszer kibertámadások célpontjává vált. Ezek közül csak az egyik akciót sikerült időben kivédeni, a másik sikeres volt.

Több héten vagy akár hónapon keresztül az ismeretlen elkövetők elolvashatták a vezető cseh külügyi döntéshozók dokumentumait és elektronikus leveleit. Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter elismerte, hogy komoly adatszivárgásról volt szó. Az elkövetők titkos információkat nem szereztek meg, mert azokat a hivatal a saját külön IT-rendszerében dolgozza fel.

A szakemberek szerint egy külföldi állam nagyon rafinált kibertámadásáról lehetett szó. A végrehajtás módja hasonlított az amerikai Demokrata pártközpont elleni hackertámadásokra, amelyek mögött Oroszországot sejtették a szakértők. Az ügyben a cseh nemzetbiztonsági hivatal (NBU) folytatja a nyomozást – írja az sg.hu.

Csehország nemrég jelentette be, hogy a 2017. január elsejével megalapított Centre Against Terrorism and Hybrid Threats hivatalos feladata a terrortevékenységek elleni harc, a bevándorlás biztonsági kockázatainak kiszűrése, a dezinformációs kampányok ellenőrzése és az álhírek felderítése.

Címlapi illusztrációnk forrása: mzv.cz

Kapcsolódók

Kimaradt?