Mobilalkalmazáson keresztül kémkedhettek az oroszok

A Fancy Bear nevű orosz hackercsoport egy rosszindulatú szoftver segítségével a kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek javára fordított egy ukrán tüzértiszt által kifejlesztett, célzásgyorsító androidos alkalmazást - állítja egy csütörtökön kiadott jelentésében a CrowdStrike nevű amerikai kiberbiztonsági cég.

Az ukrán tüzértiszt olyan alkalmazást fejlesztett ki 2013-ban, amelyet ha katonatársai letöltöttek okostelefonjukra, akkor az gyorsabban feldolgozta számukra a célzáshoz szükséges adatokat. A szoftvert a közösségi médiában terjesztették.

A vélhetően az orosz katonai hírszerzéshez köthető, és elsősorban annak dolgozó Fancy Bear csoport 2014-ben lemásolta az applikációt, egy rosszindulatú szoftver (malware) beleültetésével módosította, és azt eredetinek álcázva feltette egy ukrán katonai fórumra.

Ha ezt ukrán katonák letöltötték, a rosszindulatú szoftver kiadta az orosz hírszerzésnek a tartózkodási helyüket, de más fontos információkat is róluk, s ezeket azután az oroszbarát, kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek előnyére fordították - olvasható a CrowdStrike jelentésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?