Amerika felkészült az orosz hackerek ellen a választás idejére

Az Egyesült Államok katonai hackerei már bejutottak az orosz infrastruktúra fontos részeinek vezérlő rendszereibe, és ezeket sebezhetővé tették, hogy adott esetben kibertámadást indíthassanak ellenük – állítja múlt heti tudósításában az NBC News egy vezető hírszerzőre és egy titkos dokumentumra hivatkozva.

Vezető amerikai tisztviselők és nemzetbiztonsági szakemberek állítják, hogy Oroszország a kibertérben vezet olyan támadásokat, melyekkel megpróbálják befolyásolni az elnökválasztás eredményét. De emellett a kiberhadviselés már legalább két évtizede folytonosan terítéken van az USA-ban, igen komoly katonai fejlesztések történtek annak érdekében, hogy egyrészt megvédjék az ország infrastruktúráját a kibertámadásoktól, illetve, hogy az Egyesült Államok is képes legyen ilyeneket indítani.

A nemzetbiztonságiak nem számítanak arra, hogy Oroszország mostanában megtámadná az USA kritikus infrastruktúráját – ez már egy nyílt háború része lenne –, azt viszont nagyon is elképzelhetőnek tartják, hogy dezinformációs kampányt folytatnak az országban.

Az NBC-nek nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő elmondta, hogy az Egyesült Államok hadseregének szakértői nemcsak Oroszország, hanem minden potenciális ellenfél rendszereit is feltörték már az utóbbi években, és mindez nem más, mint a hagyományos katonai felderítés és hírszerzés kiterjesztése a kibertérre – írja az ITcafé.

Címlapi illusztrációnk forrása: theguardian.com

Kapcsolódók

Kimaradt?