Ismét Clintont látják esélyesebbnek Trumpnál

Az Egyesült Államok elnökválasztási versenyében Hillary Clinton demokrata párti jelölt négy százalékponttal vezet Donald Trump előtt az ABC News és a The Washington Post című amerikai napilap közös felmérése, és a CBS által hétfőn külön közzétett kutatás eredménye szerint.

Az ABC és a The Washington Post kutatása szerint a megkérdezettek 47 százaléka Clintont támogatja, 43 százaléka pedig Trumpot. A felmérés hibahatára 2,5 százalék. A CBS felmérése 45 és 41 százalékos támogatottságot mutatott a két jelöltnek, és aszerint is Clintonnál az előny.

A Bloomberg Politics és a Selzer & Co szintén hétfőn közölt közvélemény-kutatása szerint a demokrata párti elnökjelöltnek 3 százalékpontos előnye van Trumppal szemben.

A CNN az elnökválasztással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump esetében a győzelemhez vezető legkézenfekvőbb út a republikánus Mitt Romney által a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson meghódított Észak-Karolina és Arizona megtartása, valamint a Barack Obamát támogató Florida, Ohio és Iowa megkaparintása.

Ha a republikánus elnökjelölt a felsorolt öt állam közül bármelyikben veszít, az igencsak megnehezíti a 270 elektori szavazat már így is bizonytalannak számító elnyerését. Az is igaz viszont, hogy ha Trump visszahódítaná az elektori szavazatokban gazdag Pennsylvaniát vagy Michigant a demokratáktól – akik sorozatban hatszor győzedelmeskedtek a két államban – Észak-Karolina elvesztése még nem feltétlenül lenne baj.

A CNN szerint Clinton számára az a kulcskérdés, hogy meg tudja-e tartani a Nagy-tavak demokratákhoz vonzódó államait, a "kék falat", vagyis Pennsylvaniát, Michigant és Wisconsint. Ha sikerül neki, és még megszerzi Észak-Karolina, Florida vagy Ohio valamelyikét, szinte biztosra vehető a győzelme.

Kapcsolódók

Kimaradt?