Ezt kínálja Románia az okostelefonok piacán – 2. rész

Az okostelefonok piaca éveken át erőteljesen növekedett, főszereplői folyamatosan helyet cseréltek egymással vagy éppen kihulltak a versenyben, és ha úgy tűnik is, hogy a növekedésnek vége, a hazai piac is képes volt beszállni a körforgásba. Kétrészes anyagunkban sorra vesszük a romániai telefongyártókat és bemutatjuk az eredményeiket. Az első részben az Allview és UTOK márkákat vettük górcső alá, most az E-Boda, az Evolio és a Serioux okostelefonjait vizsgáljuk meg közelebbről.

Ha célkitűzésekről van szó, az E-Boda nem aprózza el. Honlapjukon azt írják, az elektronikai eszközök hazai piacán ők akarnak lenni a legversenyképesebb vállalat, ezt pedig arra alapozzák, hogy a DVD-piacot is nekik sikerült itthon „forradalmasítani”.

Ezzel a hurráoptimizmussal az egyszeri potenciális vásárló is lelkesen vizsgálgatni kezdi a termékeiket. A honlapjuk szerint számos egyéb terméket is kínálnak: Bluetooth hangszórót, VR-szemüveget, okoskarkötőt, okosórát, mindezt meglehetősen szerény áron. A már említett DVD-lejátszó és sportolók számára fejlesztett videokamerák is részei a kínálatnak, illetve tabletek, mérlegek, mindenféle kiegészítők – és hoverboardok.

Mi azonban csak a telefonokkal foglalkozunk, azok közül is a legújabbakat vizsgáljuk meg közelebbről. Okostelefonból egy tucatnyi modellt kínálnak mindenféle régebbi készülékek mellett. Az áraik meglehetősen alacsonyak, egy 4 colos E-Boda 230 lejtől kezdődik, a legdrágább kínálat 850 lejes (a honlapon, az eMagon pedig kétszáz lejjel olcsóbb). Az E-Boda Storm V500s 2014-ben jelent meg: nyolcmagos, 1,4 GHz-s processzor, 1 GB RAM, 16 GB tárhely, 5 colos, nem túl erős képernyő 14/5 megapixeles kamerák jellemzik.

Az RDS-RCS kínálatában ugyan megjelennek ezek a telefonok, de a Telekom, az Orange és a Vodafone is mellőzi a forgalmazásukat.

Nem látszik a telefon a dróntól

Az Evolio sem adja alább, a Televoice SRL bemutatkozó szövege szerint egész Kelet-Európa első IT&C (informatikai és kommunikációs) nevévé akarnak előlépni. A kínálatukkal rá is dolgoznak erre: hoverboard, tablet, okoskarkötő és okosóra, sportkamera, GPS, mindenféle kiegészítő – és hamarosan saját drón is – része a portfóliójuknak.

Saját bevallásuk szerint mindebből három termékkel kerültek a hazai top márkák közé: a GPS-szel 25 százalékos, a tabletekkel 10 százalékos piaci részesedéssel, és a telefonokkal, amelyekkel mindössze két százalékot fogtak meg – ennél azért nagyobb sikerekre számíthatunk a drónok piacán is.

Ez nem csoda, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kínálatuk meglehetősen szegényes. Honlapjukon kilenc modellt találtunk, a legújabb pedig az ezer lejes Evolio X5 volt. 5 colos, nyolcmagos, 1,4 GHz-s processzorral erősített, 2 GB RAM-ot, 16 GB tárhelyet biztosító készülékről beszélhetünk, ami mellé egy X-Watch Silver okosórát is kapunk. Telefonjaikra a hazai mobilszolgáltatók nem csaptak le.

Az elrejtett telefonok nyomában

A Network One Distribution céghez tartozó Serioux márka 2004 óta ismert a hazai piacon, és elsősorban a számítógépes világot szolgálja ki, azon belül is a játékosokat. Hangfalakat, fülhallgatókat, egereket, billentyűzeteket, memóriakártyákat, GPS-t gyárt többek között, és bár 2014 óta telefonokat is, saját honlapjukon nem találtunk egyetlen darabot sem.

Internetes forgalmazóknál hébe-hóba feltűnt a Serioux neve, de a Google-találatok többnyire érvényét vesztett linkeket dobtak ki, és mintha egy összeesküvés közepébe csöppentünk volna, több ízben is lerobbant a honlap, amin keresgéltünk (így az Okazii és az eMag is egészen egyszerűen hibát jelentett).

Annyit tudunk, hogy a Serioux tavalyelőtt jelentette be saját telefonjait, így például a Symbiosis X4-et, egy gyenge felbontású, 6 colos képernyővel bíró, nyolcmagos, 1,2 GHZ-n futó, 1GB RAM-mal megáldott készüléket, vagy a Whisper X2-t, aminek a specifikációit részletezni is kár volna. Az Amber X501-et mint a „legvékonyabb Serioux telefont” kínálták a maga 8 milliméter vastagságával, az 5 colos modell azonban nem sok belbeccsel kecsegtetett az előnyös külcsín mellett. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?