Magyar okostelefon még nincs, de erdélyi már van

Brassóban gyártják az első erdélyi okostelefonokat, amelyeket Magyarországon, Lengyelországban és Spanyolországban is forgalmaznak.  

Több közép-kelet-európai országban, így például Magyarországon és Bulgáriában nincs olyan helyi vállalkozás, amely saját márkájú okostelefonokat gyártana és forgalmazna. Idehaza ellenben több helyi cég áll versenyben a piacot uraló multikkal, hovatovább erdélyi okostelefon is van.

Ez utóbbi gyártója a brassói Visual Fan kft., mely Allview néven hozza forgalomba a Cenk alatt gyártott készülékeket. A mintegy 240 embert foglalkoztató vállalat több mint kéttucat modellt gyárt, húzótermékeik az A4 You, az A5 Quad, a P7 Xtreme, az X1 Soul és az X2 Soul.

Tavaly a Visual Fan a második legnagyobb piaci szereplő volt idehaza, megelőzve többek között az Apple-t, csupán a Samsung adott el több készüléket. Idén augusztusban a harmadik helyre csúszott vissza, a kínai Huawei mögé, amely az év első nyolc hónapjában több mint 180 ezer egységet értékesített. A Visual Fan nem csak belföldre termel, okostelefonjaik jelen vannak a magyar, a lengyel és a spanyol piacon is. 

„Román tepsimobil”

Október elején az egyik vezető magyarországi hírportálon Serpenyőként melegszik a román tepsimobil címmel terjedelmes elemzés jelent meg az Allview X2 Soul Xtreme modellről, amit több szakportál átvett. A vitriolos cím ellenére a szerző meglehetősen elismerően nyilatkozik az erdélyi okostelefonról.

Erényként megemlíti, hogy nagyon gyors, kifejezetten jól néz ki, nincs tele felesleges alkalmazásokkal, remek képeket készít, kiváló a felszereltsége és még ujjlenyomat-olvasó is van rajta. Hátrányára írja ugyanakkor, hogy túlságosan nagy (6 colos), eléggé könnyen melegszik és borsos az ára. „…a románok jó nyomon járnak. Ha kiadják a szóban forgó telefon kisebb változatát, teszem azt 5 colon, akkor még én is meggondolom a váltást. Mert iPhone ide, V10 oda, ez a cég nagyon tud valamit” – zárul az X2 Soul Xtreme bemutatása.

Bukaresti konkurencia

A Visual Fannak három hazai konkurense van, valamennyi bukaresti cég. A Skin cégcsoport Utok márka alatt árusít kínai eredetű készülékeket. Ugyancsak a Távol-Keleten összeszerelt okostelefonokat forgalmaz az E-Boda, melynek társtulajdonosa a közismert üzletember-politikus Silviu Prigoană fia, Honorius Prigoană. A hazai okostelefon piac legújabb szereplője a Televoice, mely Evolio névvel négy típust forgalmaz.

Az elektronikai és telekommunikációs eszközök hazai piacán az okotelefonok alkotják az egyik legdinamikusabban fejlődő szegmenst. Az első félévben a forgalom 28 százalékkal volt magasabb, mint tavaly, egyes becslések szerint pedig az év végére a növekedés 35 százalékos lesz, ami azt jelenti, hogy több mint 3 millió készülék talál gazdára. A piacvezető a Samsung, szinte minden második eladott készülék a dél-koreai vállalattól származik.     

 

Kapcsolódók

Kimaradt?