Ezt kínálja Románia az okostelefonok piacán – 1. rész

Az okostelefonok piaca éveken át erőteljesen növekedett, főszereplői folyamatosan helyet cseréltek egymással vagy éppen kihulltak a versenyben, és ha úgy tűnik is, hogy a növekedésnek vége, a hazai piac is képes volt beszállni a körforgásba. Kétrészes anyagunkban sorra vesszük a romániai telefongyártókat és bemutatjuk az eredményeiket.

Az egyik legjelentősebb szereplő a román telefonpiacon a Visual Fan márkája, az Allview, amely hazai vetélytársaitól eltérően csúcskategóriás készülékeket is gyárt. Magyarországi honlapot is fenntartanak, amin a következőt írják magukról: „Az Allview Mobile 2002-ben indult útjára, Brassóból, Romániából, elektronikai termékek gyártásának és értékesítésének céljából. 2008-ban lépett be a mobilkommunikációs piacra, 2010-ben az Allview volt az a román cég, mely a román piacon először jelent meg saját táblagépével, egy évvel később pedig saját mobiltelefonjával!”

2011-ben és 2013-ban és 2014-ben elnyerték ugyanakkor a Brassói Kereskedelmi és Ipari Kamara elismerését, 2011-ben a legsikeresebb román vállalkozás díját is. 2012-ben a céget jelölték a Legígéretesebb Román Márka díjra. Nemcsak telefonokat és tableteket gyártanak, hanem két VR-szemüveg is megjelent a kínálatukban, 39 eurós áron. Tudni kell, hogy sem az ALlview, sem más hazai szereplő nem gyártja itthon a készülékeit, csupán tervezi.

Kár volna időt vesztegetni a korábbi és gyengébb termékeikre, ezért két nemrég kidobott és meglehetősen elkelő kínálatukat ismertetjük. A P8 Energy PRO februárban jelent meg, és ahogy a neve is mutatja, az akkumulátorában kell keresni az előnyt: az 5020 mAh leírásuk szerint három napon át életben tartja a készüléket. A P8 egyébként sem kispályás, bár a toplistás szereplők kínálatát nem éri be – hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy a nyolcmagos, 1,3 GHz-s processzorral, 6 colos, Full HD-s képernyőjű, 3 GB RAM-mal megtoldott, 64 GB, 128-ig bővíthető tárhellyel rendelkező telefon 1849 lejbe kerül.

Szintén februárban dobták piacra az X3 Soul Pro-t, ami már ütősebb a fentinél: Helio P10, nyolcmagos, 1,95 és 1,15 GHz-s processzort tartalmaz, 4 GB RAM-ot, Marshammlow Android fut rajta, ujjlenyomat-olvasóval, nyomásérzékeny technológiával – 2000 lejért.

Az RDS-RCS forgalmazza az Allview készülékeit, találtunk a hazai Telekom oldalán is a román gyártótól, az Orange azonban nem árul ilyen telefonokat, a Vodafone-nál is csak egy modellt találtunk – a bronzkorból.

Fiatal és erőtlen

2013-ban indult útjára a Skin Media által az UTOK, a román cég közleménye szerint azzal a céllal, hogy utolsó generációs készülékeket juttassanak mindenki kezébe. Ezt a nagyívű elképzelést aligha valósították meg, de tény, hogy készülékeiket számos helyen meg lehet találni, és folyamatosan új kínálattal jelennek meg a porondon. Az UTOK nemcsak telefonokat és tableteket, hanem televíziókat is gyárt.

Telefonjaik szerények, a két legerősebb készülék, amit találtunk, a Dorel 4 és az Explorer 4. Előbbi alapáron 1300 lej, ottjártunkkor 900-ba került. Ezért az árért 4 colos, hihetetlenül gyenge felbontású képernyőt, 1,3 GHz-s, négymagos processzort, 1 GB RAM-ot, 8 GB tárhelyet és 8, illetve 1,3 megapixeles, meglehetősen szerény kamerát kapunk, vígaszul pedig egy 4500 mAh erősségű akkumulátort.

Az UTOK Explorer 4 sem vett le a lábunkról. Hasonló ár és árkedvezmény mellett hasonló specifikációkkal bír, mindkét készülék vízálló – erős korlátokkal – és ütésálló.

Sem az RDS-RCS, sem a Telekom kínálatában nem találtunk UTOK készüléket, az Orange és Vodafone  honlapjain nem is számítottunk rá. A compari.ro és price.ro összegző honlapokon kutatva felfedezhető viszont, hogy számos forgalmazónál megtalálni a termékeiket.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?