Önvezető autók: merre vezet ez az út?

Egyre népszerűbbek az önvezető autók, és mivel feltörekvő technológiai változásokról beszélünk, az aggályok, problémák, kellemetlenségek is elszaporodtak. A jövő autózásáról hétköznapi embereket kérdeztünk meg, és azt is körbejártuk, hogy mire számíthatunk a következő években.

Az egyik legfrissebb hír az önvezető autók témakörében a Volvóhoz és Kínához kötődik: előbbi az utóbbi nagyobb városaiban teszteli majd futurisztikus járműveit, hogy a dugókban való működésről, a környezeti terhelésről és a robotpilóta biztonságos működéséről gyűjtsön tapasztalatokat.

A kamionosok élete is megváltozhat – ha ugyan még szükség lesz erre a munkakörve, figyelembe véve, hogy a mesterséges intelligencia milliók állását fenyegeti már most. A PC World írja ugyanis, hogy kedden indult útnak Németországból Hollandiába a European Truck Platooning Challenge versenyen három önvezető kamion, amelyeket virtuálisan kapcsoltak össze. A három kamion összesen körülbelül 80 méteres távot foglal el az úton, míg ha emberek vezetnék őket, akkor ez a távolság 150 méter körül lenne.

Bővülnek az autóversenyzés lehetőségei is: a Formula E sorozat betétfutamai során vezető nélküli robotautók mérkőznek meg: a Roborace 2016/17-es, első szezonjában 10 csapat két-két autóval vesz majd részt. A dolog érdekessége, hogy a robotautók műszakilag teljesen egyformák lesznek, csak az őket vezető szoftver jelenti majd a különbséget közöttük.

Életmentés vs. unalom

A már említett Volvo vezérigazgatója szerint a vezető nélküli autózás előnye a biztonság, amit azonban egyelőre megcáfolnak olyan hírek, mint például a Google balesetező járműve, amely miután egy akadályt akart kikerülni, egy busszal ütközött.

Dénes (Marosvásárhely) szerint az önvezető autó legnagyobb hátránya az unalom. „Az emberek szeretnek vezetni, mert döntési lehetőségek vannak a kezükben, mert ők az urai annak, hogy mi történik. Az önvezető autó kiveszi a játékszert a kezünkből” – érvel. Szerinte semmiképp nem szabad teljesen a gépre bízni a vezetést, mert az utazások ha pihentetők is, de végtelenül unalmassá válnak.

A Piac & profit írja, hogy szakértők szerint 2025-re az autók nemcsak maguktól és szinte kizárólag elektromos meghajtással működnek majd, hanem mesterséges intelligenciájuk segítségével együtt is élnek az őket körülvevő világgal. Az okos autók kommunikálni fognak társaikkal, tanulnak tőlük, és alkalmazkodnak is hozzájuk. Miután pedig a közúti balesetek kilencven százaléka emberi hibából fakad, a balesetek jelentős csökkenésére számíthatunk az önjáró autók elterjedésével: számítások szerint évi 1100 életet lehetne így megmenteni.

 

 

 

„Szerintem mindennél fontosabb az életmentés. Ez számomra nem is kérdés, és ezt akkor is tartom, amikor a radikális sebességkorlátozás kapcsán beszélnek róla. Persze nem várhatjuk el, hogy az emberek 20-30 kilométer per órás sebességgel haladjanak, de legalábbis morális megütközést kellene keltenie a ténynek, hogy így szinte alig vennénk el emberi életeket” – válaszol megkeresésünkre Borbála (Nagyvárad).

András (Csíkszereda) úgy gondolja, hogy szükség van erre a technológiai előrelépésre nemcsak a biztonság miatt. Szerinte aki vezetni akar, egyértelműen meg kell kapja ezt a lehetőséget, de gyakran előfordul, hogy ő maga is elfárad, és szívesebben bízná rá egy gépre a vezetést, mint saját magára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?