A robotika törvényein dolgoznak

A Future of Life Institute hét millió dollárt szán arra, hogy a mesterséges intelligencia veszélyeinek vizsgálatát finanszírozzák. A 37 kutatócsoport önállóan működő gépekre vonatkozó jogi szabályozásokat, illetve az AI-vezérelt fegyvereket is vizsgál majd.

Daniel Dewey, az FLI támogatásokért felelős szakértője elmondta, elsődleges feladatuknak jelenleg az olyan tervezési irányvonalak, "best practice-ek" és etikai szabályok lefektetését tekintik, amelyek világos kereteket adhatnak az egyetemek, vállalatok vagy akár magánszemélyek által végzett kutatásoknak.

A kiosztott támogatásokból többek között olyan területeket vizsgálnak majd, mint az emberek között önállóan működő gépekre vonatkozó jogi előírások - ez az önvezető autók egyre közelgő megjelenésével különösen fontos, hiszen a jármű esetleges szabálysértéséért immár nem annak utasa felel.

Elon Muskot, a Tesla és a SpaceX alapítója aggodalmait tovább erősítik a Google utóbbi években zajlott felvásárlásai, amelyek során számos robotgyártó céget bekebelezett, köztük a korábban az Egyesült Államok hadseregének dolgozó Boston Dynamics-ot is – írja a hwsw.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?