Négy dolog, amire nem árt figyelni facebookozás közben

Nem árt (újra) áttekinteni négy beállítást a Facebook alkalmazásában, amely rengeteg lehetőség közt talán a legpraktikusabbnak minősül a mindennapokban

A Facebook mindig előrukkol valami kisebb-nagyobb újdonsággal, de vannak olyan alapvető beállítási lehetőségek, melyeket mindenkinek érdemes átnéznie nem csak most, hanem rendszeres időközönként is - írja a hvg.hu. Ilyen például az üzenőfal fontossági sorrendjének megadása. Ez asztali böngészőben a jobb felső sarokban (a lefelé mutató nyíllal) lévő menü Hírfolyam-beállítások pontjában található, mobilos alkalmazásbn pedig a jobb alsó sarokban a Tovább (More) lehetőségre kell kattintani, majd a megjelenő 3 opció közül a Hírfolyam-beállításokat (News Feed Preferences) kell választani.

Felülről haladva az első opcióval azt adhatjuk meg, hogy mely ismerősök és oldalak bejegyzéseit szeretnénk először látni az üzenőfalon, amikor a Facebookra lépünk. A másodikkal ugyanígy válogathatunk, de itt azt állítjuk be, hogy mely ismerősök és oldalak posztjait nem akarjuk látni. A harmadikkal visszavonhatjuk az előbbi beállításokat és újra megjelennek az adott ismerősök és oldalak posztjai. A negyedikkel pedig nekünk ajánlott oldalak közül válogathatunk.

A másik ilyen alapvető lehetőség a bejegyzéseink szerkesztése, egy meggondolatlan vagy nem elég jól ellenőrzött posztolás esetén ez komoly segítség. Ehhez csak a poszt felett a jobb oldalon látható nyílra kell kattintani, majd meg is jelennek az alábbi lehetőségek.

Hasonló menü hozható elő a telefonos appban is a bejegyzésnél lévő lenyitható menüben, ott is módosítható a bejegyzés (Edit post).

Ha a Facebookon lát valami érdekeset, de később szeretné megnézni az adott videót vagy cikket, akkor szintén a jobb felső sarokban látható nyilat megérintve előkerül a Bejegyzés mentése (Save link) lehetőség, amellyel későbbre elmentheti. Az így elmentett hivatkozásait számítógépen ide kattintva találja, mobilon pedig a "More" lehetőség után a "Mentve" opciót választva nézheti át.

A Tevékenységnaplót nem árt néha ellenőrizni, több okból is. Egyrészt ha valaki más is be szokott lépni a Facebook fiókjába, akkor itt átnézheti mi történt. Másrészt pedig arra is jó, hogy átnézzük, milyen érdekességeket láttunk az utóbbi időben a Facebookon, hiszen az összes lájkolásunk és kommentelésünk itt van időrendi sorrendben. Ehhez a számítógépen a jobb fölső nyilas menüben értelemszerűen a Tevékenységnapló pontot kell választani, ami a félig-meddig angolul lévő telefonos alkalmazáson belül a "More" menüpontban a "Settings" lehetőség után az "Activity Log" opcióval érhető el.

Kimaradt?