Mutatjuk, milyen gyakran kellene zuhanyoznia a szakértők szerint

Bár a különböző dezodorokkal, szárazsamponokkal, nedves törlőkendőkkel sok időt spórolhat az ember, ha nagyon megizzad, mégiscsak jobb, ha inkább beugrik a zuhany alá. Dr. Nada Elbuluk, a Dél-Kaliforniai Egyetem dermatológiai professzorasszisztense szerint naponta vagy kétnaponta kellene zuhanyozni, írja a health.com.

"Ha a felesleges olaj, az elhalt hámsejtek, a baktériumok és a piszkok lerakódnak a bőrön, annak számos káros következménye lehet: pattanások, bakteriális- vagy gombás fertőzések is kialakulhatnak" - magyarázta a szakember. Elmondása szerint, a pattanásodásra kifejezetten hajlamos személyeknek a sport után közvetlenül történő zuhanyzás megakadályozhatja a pórusok eltömődését. Ez kiemelkedően fontos azok számára, akik esetleg sminkben edzenek, bár ez egyetlen szakértő szerint sem jó ötlet. Ha zuhanyozni nincs lehetőség, akkor is mindenképpen töröljék át magukat egy bevizezett törölközővel, javasolják a szakértők.

Sokat számít a bőrtípus

A kifejezetten zsíros bőrűeknek tanácsos naponta zuhanyozniuk- ám a nagyon száraz vagy érzékeny bőrűeknek elegendő kétnaponta, mert azzal már enyhíthetik a viszketést és a kivörösödést. Akinek száraz a bőre, valamint rendszeresen, akár mindennap sportol, annak a kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett tisztálkodószerek használatát javasolják a szakértők, és azt, hogy mindig használjanak testápolót is. Idővel megváltozhat a bőrtípus: az idős emberek bőre gyakran szárazabb lesz, ami fokozódhat akkor, ha heti szinten több alkalommal is forró fürdőt vesznek. Ha óvni szeretné bőre egészségét, kíméletesebb, ha hosszú, forró fürdő helyett gyors, melegvizes zuhanyt, szappan helyett a bőr nedvességtartalmának megőrzését szolgáló készítményeket választ az ember.

Akkor is érdemes naponta zuhanyozni, ha az ember meleg, párás éghajlatú helyen él, mert ezáltal elkerülheti, hogy a bőrén elszaporodjanak a baktériumok. Ezek ugyanis a bőrproblémákon kívül kellemetlen testszagot is eredményezhetnek. Hűvösebb éghajlatú helyeken, illetve évszakokban, ha nem sportol, elég lehet kevésbé gyakran fürdeni, zuhanyozni, hiszen a meleg víz csak még jobban kiszárítja a bőrt. Ilyenkor hámlás, viszketés is jelentkezhet, így ezt tapasztalva érdemes benedvesített mosdókendővel áttörölgetni a testet és a testradírozással is mértékletesnek kell lenni.

A szakemberek szerint a zuhanyozás gyakoriságánál fontosabb az alaposság, illetve az, hogy a víz ne legyen túl forró, és hogy ne zuhanyozzon 10 percnél tovább egy személy, valamint ne használjon hámlasztó hatású termékeket napi szinten.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?