Mennyi idős a kutyája? Egy friss kutatás szerint nem héttel kell szorozni az évek számát

Gyorsabban öregszenek az embereknél, de eltérő ütemben: egy kutyaév nem hét emberi évnek felel meg esetükben – derült ki a Guardian magazinban közzétett kaliforniai kutatásból. A San Diego Egyetem Orvostudományi karának kutatói csaknem 100 labradort vizsgáltak, a kölyökkortól kezdve egészen az idős állatokig és megállapították, nem lehetséges a kutyák és az emberek életét egy egyszerű matematikai művelettel összehasonlítani – írja a bien.hu portál.

A vizsgálatok során a kutyák DNS-ének bizonyos részeit hasonlították össze az emberével: kiderült, az egyéves kutya messze nem hétéves gyermeknek, sokkal inkább egy harmincéves felnőttnek felel meg.

Elsőre meghökkentőnek tűnhet a megállapítás, azonban, ha belegondolunk abba, hogy a legtöbb kutya féléves kora körül válik ivaréretté, akkor máris sokkal logikusabbnak hangzanak az eredmények: a jelenlegi adatok szerint emberévben mérve ez kb. 15 évre tehető, ami máris tökéletesen beleillik a képbe. A kutyák genomján bizonyos metilcsoportok sokkal gyorsabban halmozódnak fel az első életéven belül, és ez azt sugallja, hogy a kutyák az embernél jóval gyorsabban öregszenek.

Az öregedés az évek múlásával lassul

Az emberi élettel összehasonlítva, ez az öregedés az évek múlásával lassul. Tehát, ahogy nem felel meg a héttel való szorzás, úgy az sem igaz, hogy harminccal kellene szoroznunk a kutyáink éveit – a jelenlegi eredmények szerint egyszerűen nem tudjuk a kutyák és az emberek életét egy egyszerű matematikai művelettel összehasonlítani. Az eredmények azt sugallják, hogy egy egyéves kutya „emberi életkora” körülbelül 30, míg négyéves korában „emberi évben” mérve, körülbelül 54 éves lenne, 14 éves korára pedig egy 70-es éveiben járó embernek felelne meg.

A kutatócsoport szerint a munkát meg kell ismételni más kutyafajtáknál, de úgy vélik, hogy a fiatal és az idős kutyák esetében az életkori viszony tükrözi az emberi életben is meglevő párhuzamokat, mérföldköveket, ilyenek a kisgyermek- és a kamaszkori sajátosságok. A mérések szerint a kölyökkutyák héthetesen egy kilenchónapos csecsemőnek felelnek meg, amikor is előtörnek az első tejfogak, de a labradorok átlagélete, a 12 év megfelel a világszerte várható emberi élettartamnak, vagyis a 70 évnek.

Nem az emberi élet rövidített változata

Természetesen, ahogy az emberek, úgy a kutyák esetében is felborul a rend, ha valamilyen betegség, vagy hormonális változás közbeszól az állat egészségét illetően. Más körülmények is befolyásolhatják az eredményt, ugyanis míg egy 30 éves embernek egy egyéves kutyához hasonló „életkorú ”sejtjei lehetnek, sok kutya nem fog teljes mértékben felnőni egyéves korára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?