A WHO felfüggeszti a hidroxiklorokin tesztelését a koronavírus ellen

Elővigyázatosságból felfüggeszti a hidroxiklorokin Covid-19 elleni klinikai tesztelését, jelentette be hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A The Lancet rangos orvosi folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely szerint a hidroxiklorokin és származékai nem csak hatástalanok a Covid-19 ellen, hanem veszélyes mellékhatásaik is lehetnek. A vizsgálatban majdnem 15 ezer, klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt koronavírusos beteg kórtörténetét hasonlították össze több mint 81 ezer olyan beteggel, akiket nem kezeltek ezekkel a szerekkel, és kiderült, hogy azok növelik a szívritmuszavar és a halál kockázatát.

Bár a WHO korábban is ellenjavallta, hogy a klinikai teszteken kívül máshol kezeljék hidorxiklorokinnal a koronavírusos betegeket, Donald Trump amerikai elnök már a járvány elején pozitívan nyilatkozott róla, nemrég pedig azt is bejelentette, hogy megelőzésképpen szedi a szert.

A francia Sanofi gyógyszergyár április elején jelentette be, hogy 100 millió adag hidroxiklorokin-tartalmű Plaquenil gyógyszert adományoz 50 országnak, bár arra azért felhívta a figyelmet, hogy a szernek vannak mellékhatásai és nincs elégséges klinikai bizonyíték a hatásosságukra és biztonságosságukra a koronavírusos betegek kezelésében.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter áprilisban arról beszélt, hogy Romániában is fognak Plaquenilt gyártani. A Sanofi Románia korábban 18 ezer 60 tablettás dobozt adományozott az egészségügyi minisztériumnak, amit szétosztottak a kórházak között. A lupusszal vagy reumatoid artritisszel kezelt betegek számára is kulcsfontosságú gyógyszer ugyanis március végére hiánycikk lett a romániai gyógyszertárakban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?