Ki vagyok én? Önismereti műhelyt szervezett a Máltai Szeretetszolgálat

Önismereti műhelyt szervezett szerdán este 6 órától a Máltai Szeretetszolgálat Kolozsvári Fiókszervezete a K+ Közösségi Térben. A rendezvény elején György Szende-Karolina bemutatta a szervezet tevékenységeit és felhívta az érdeklődő fiatalok figyelmét arra, hogy várják az önkénteseket, majd átadta a szót László Adél szakképzett lifecoach-nak.

Mi is a lifecoach? „Ha szó szerinti fordítjuk le a kifejezést, életedzőt jelent. Ám amíg az edző egy ember fizikai teljesítményével foglalkozik, addig a coach a kliens magánéletével. Segít neki többek között a fontos célok megvalósításában, készségek fejlesztésében, mindezt nem tanácsokkal, hanem a megfelelő kérdésekkel" – magyarázta az előadó.

A szeretetszolgálat által szervezett esemény célja az önismeret fejlesztése volt, a szakértő pedig elmondta, hogy a személyiségfejlesztés által nőhet az önbizalmunk, tudatosabbak lehetünk, hatékonyabban kezelhetjük a stresszt és a nehézségeket. A szerdai rendezvényen László Adél coach segítségével a Myers–Briggs Típus Indikátor (MBTI) tesztjét töltötték ki a résztvevők. A szakértő elmondása szerint ez a teszt a leggyakrabban használt eszköz az egyéni és csoportfejlesztésre, segít azonosítani és kezelni a különbségeket, felismerni a kognitív funkciókat és preferenciákat. A teszt 16 személyiségtípust különböztet meg. Hogy eldönthessük, melyik jellemző ránk, négy tulajdonságpárból kell kiválasszuk a leginkább ránk jellemzőt és a négy tulajdonság rövidítése adja meg a személyiségtípust.

Extorvertáltak (E) vagy Introvertáltak (I) vagyunk? László Adél nemcsak felsorolta az egyes típusok jellemzőit, de a megfelelő kérdéssel segített abban, hogy az érdeklődők meghatározzák magukat. Hogyan pihensz és töltődsz fel? – tette fel a kérdést és felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran mindkét típushoz tartozhatunk, a kérdés az, melyik a leginkább jellemző ránk. A rendezvényen szó esett arról is, hogy ha nem a személyiségtípusunkhoz illő tevékenységet végzünk (például introvertáltként előadást tartunk), az a fejlődésre, a komfortzónából való kilépésre késztet.

Érzékelők (S) vagy intuitívak (N) vagyunk? A típusok bemutatása után a szakértő két csoportra osztotta a csoportot az alapján, hogy ki melyik típushoz tartozónak gondolta magát. Mindkét csoport kapott egy-egy aloe vera levelet, amelyről tulajdonságokat kellett írjanak. Amikor az érzékelők és az intuitívak is felolvasták válaszaikat kiderült: az érzékelők inkább az érzékszervek által tapasztalható tulajdonságokat nevezték meg, az intuitívak pedig elvontabb jellemzőket (egészséges) is mondtak.

Mi alapján döntesz? – tette fel a kérdést a szakképzett coach, aki ezzel abban segítette az érdeklődőket, hogy eldöntsék: a gondolkodó (T) vagy az érző (F) személyiségtípushoz tartoznak-e. László Adél egy rövid történetet is felvázolt fel, amelynek alapján könnyen meghatározható volt, hogy a gondolkodásunk vagy az érzéseink alapján hozunk-e döntéseket.

A negyedik típuspár a Megítélő (J) és az észlelő (P)? A szakképzett coach egy rövid kisfilmmel mutatta be a típusok jellemzőit és feltette a segítő kérdést is: hogyan rendszerezzük az életünket? Ezáltal könnyebben eldönthették a műhelyen résztvevők, melyik jellemző rájuk a leginkább. 

A rendezvény végén László Adél egy személyes történet által magyarázta el, hogyan segítette őt a Myers–Briggs-típuselmélet a korábban negatívnak vélt tulajdonságát erősséggé formálni. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?