15 éves a Kárpát-medencei Ifjúsági Mozgássérült Tábor

Kirándulások, sport tevékenységek, fejlesztő játékok, karaoke estek is szerepelnek a Kovászna megyei Benedek-mezőn megszervezett Ifjúsági Mozgássérült Tábor programjában. A június 30-án kezdődő táborba több mint 40 mozgássérült fiatalt vár a szervező Románia Máltai Szeretetszolgálat.

A tábor ötlete abban az évben született, amikor II. János Pál pápa meghirdette a fogyatékkal élők évét, ezzel a rendezvénnyel csatlakoztak a nemzetközi tematikus évhez. A helyszínről érdemes tudni, hogy a Benedek-mezői tábor az egyetlen olyan természetközeli szabadidős létesítmény Erdélyben, amely száz százalékosan akadálymentesített, beleértve a szálláshelyül szolgáló épületeket is.

A tábor kilenc napja alatt tábortűz, karaoke estek, sport tevékenységek, kreativitást és logikát fejlesztő játékok várnak a résztvevőkre, de kirándulás is lesz, hagyományosan a Szent Anna-tóhoz utaznak el közösen a táborlakók. A fiatalok tematikus napok alkalmával kipróbálhatják a lovaglást, a darts-ot, a sakkot, a kosárra dobást, asztaliteniszt, és a fazekassággal és a festéssel is megismerkedhetnek, emellett sétakocsikázásra is lehetőségük adódik.

A Dog Assist szervezettel partnerségben megvalósuló kutyaterápiás foglalkozás is ismerős lehet az előző évekből a résztvevők számára. A tábor egyik kihívása, hogy a résztvevőknek rövidfilmeket kell leforgatniuk, amelyet a végén be is mutatnak. Egy másik újítás a MIRA platform használata, amelyet a Telekom România fejlesztett és bocsátott rendelkezésünkre: ez az alkalmazás a mozgássérült gyerekek és felnőttek felépülését célozza, mindezt egy sor komplex, motiváló gyakorlatsor által.

Bartalis Attila Antal, a tábor egyik főszervezője a Maszol érdeklődésére elmondta: sok sérült éli mindennapjait a négy fal közé zárva, az ezzel járó monotonitásból szeretnék a táborral kimozdítani a résztvevőket. „Nagyon fontos eleme a tábornak, hogy a résztvevők nem jöhetnek szülőkkel, inkább barátok, ismerősök kísérhetik el őket. Ez kettős célt szolgál: a szülők a tábor ideje alatt egy kicsit fellélegezhetnek, a fiatalok pedig kilépnek a komfortzónájukból” – mesélte Bartalis Attila Antal. A résztvevők köréről a szervező elmondta: ifjúsági tábor lévén 35 év a korhatár és érkeznek Magyarországról, Kárpátaljáról és Románia több régiójából is. A szervezők munkáját közel 50 önkéntes segíti, emellett a kísérők is kiveszik a részüket a mindennapi tevékenységekből. „Természetesen vannak olyanok, akik teljesen önellátóak és egyedül vesznek részt a táborban” – árulta el Bartalis Attila Antal.

A mozgássérült fiatalok elszállásolása az akadálymentes faházakban történik, együtt azokkal az önkéntesekkel, akik a napi tevékenységek során mellettük vannak, és segítik őket. A tábor teljes költségét a Romániai Máltai Szeretetszolgálat állja, a The Global Fund for Forgotten People közreműködésével, mely a Máltai Lovagrend keretein belül működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?