„Igenis létezik szolidaritás” ˗ sikeresen zárult a Legyen hagyomány az adomány! akció

A vártnál sokkal több alapélelmiszert sikerült gyűjteni, érződött, hogy az emberek közvetlen megszólítása hatékony, a médiának köszönhetően sokan „lerohanták” az adománygyűjtő helyeket, hogy segítsenek - mondta el Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára a Legyen hagyomány az adomány! akcióról.

A Petry, a maszol.ro, az Erdély TV és az Erdély FM közös akciója december 15-22. között zajlott, több mint száz önkéntes bevonásával, Kolozs, Maros és Hargita megye 24 üzletében.

Tischler Ferenc a Maszolnak elmondta: azt tapasztalhatták, hogy az emberekben igenis létezik szolidaritás. Amikor elmondták nekik, hogy kiknek gyűjtenek, akkor majdnem mindenki pozitívan reagált erre. Akadtak ugyan, akik durva szavakkal illették az önkénteseket, sőt előfordult, hogy valaki megsiratott egy önkéntest, a többség azonban az ügy mellé állt.

Úgy tervezték, hogy a karácsonyi időszakban gazdagabbá teszik az asztalt, az ünnepet, de a vártnál sokkal sikeresebb akció zajlott: 1-1,5 tonna élelemre számítottak, ehhez képest közel 4 tonna gyűlt össze. "Ez azt jelentette, hogy akinek segíteni akartunk, annak is többet tudtunk adni, de sokkal több embert elértünk, mint reméltük" – magyarázta.

A szervezet főtitkára elmondta: vasárnap fejezték be a gyűjtést, akkor még csomagoltak, menetközben osztogattak, sokgyermekes, szegény családoknál, mozgássérülteknél jártak. Akiről tudták a három megyében, hogy fontos hozzá eljutni, oda eljutottak, de még sok élelmet kiosztanak a két ünnep között, sőt minden jel szerint januárban is lesz amit adniuk.

Tischler megjegyezte: két intézményt szintén segítettek. a máltai szeretetszolgálat által működtetett öregotthont, illetve egy idősotthont, ahol fogyatékkal élő személyek élnek. A két intézménynek 2-3 hónapnyi alapélelmiszer-mennyiséget osztottak szét.

Folytatjuk!

A főtitkár szerint az akció sikeressége részben annak tudható be, hogy odamentek az emberek mellé, beszéltek nekik arról, hogy mire gyűjtenek, ezt pedig sokan értékelték. Ugyanakkor ismerik a szervezetet, megbíznak benne. Ehhez természetesen sokat hozzátettek a partnerek: már az első nap "lerohanták" az önkénteseket az emberek, mondták, hogy láttak, olvasták a híreket az akcióról.

Tischler szerint a következő időszak erről fog szólni: akiben van együttérzés, azoknak össze kell fogni, hogy hitelesen képviseljék az ügyet. A jövőben a civil szervezetek és a média - így a Maszol is - azon lesz, hogy közös adománygyűjtésekkel segítse a rászoruló embertársainkat.

Kapcsolódók

Kimaradt?