„Itt szeretnek bennünket!” – A Kárpát-medencei Ifjúsági Mozgássérült Táborban jártunk

„Itt minden mulatság”, „Itt szeretnek bennünket”, „Jó itt lenni” – ezeket a válaszokat kaptuk a Máltai Szeretetszolgálat által szervezett Kárpát-medencei Ifjúsági Mozgássérült Tábor résztvevőitől. A június 30. és július 7. között mintegy 120 résztvevővel megtartott tábor élményét két nap erejéig mi is megtapasztalhattuk. (Videó: Varró-Bodoczi Zoltán).

A Máltai Szeretetszolgálat immár 15. éve szervezi meg a Kárpát-medencei Ifjúsági Mozgássérült Tábort, amely egyaránt lehetőséget biztosít a szórakozásra, a találkozásra és a közösségépítésre is. A festői környezetben elterülő Benedekmező ad otthont a rendezvénynek, amely az egyetlen, teljesen akadálymentesített, természetközeli szabadidős létesítmény Erdélyben.

A szervezők évről évre igyekeznek izgalmas programot kínálni a táborozóknak: rendszeresen szerveznek kézműves foglalkozásokat, sportnapot, lovaglást, szekerezést, partyt, de természetesen elengedhetetlen a tábortűz is.

A táborban a mintegy 40 mozgássérült – enyhén vagy akár súlyosan sérült – fiatalt egy-egy barátja, ismerőse vagy éppen családtagja kísérte el, emellett önkéntesek is segítenek abban, hogy a tábor feledhetetlen legyen. Az is lesz, hiszen ritkán találkozhatunk azzal a „természetes kedvességgel”, ami a táborlakókat jellemzi.

Megérkezésünk után például rögtön megismerkedtünk Zolikával, aki különleges képességének köszönhetően pontosan meg tudja mondani, hogy egy adott dátum a hét melyik napjára esik, így amikor a születésem dátumát elárultam, rávágta a választ: szerda volt. A táborban gyakran hallani zenét is, Robi például kedvenc dalát adta elő nekünk, amikor a hobbijáról érdeklődtünk. Megbarátkoztunk Peti kutyussal is, aki olykor tolószékben ülve gyűjti be a simogatásokat, a szakácsnők pedig még a raguleves titkát is elárulták.

Gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősebbek, magyarok és románok, határon innen vagy határon túlról érkezettek, egészségesek vagy sérültek alakítanak ki egy olyan barátságos, segítőkész és őszinte közösséget, amely maradandó élményeket, barátságokat nyújt, még ha csak két napra is csöppenünk bele.

A tábor a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével, és a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?