Digitális Székelyföld: új rovat indul a Transylvania Now portálon

„Mi nem vagyunk hátnyúz.ro, nem vagyunk mászol.hu, mi egy kis réteg közönséghez szólunk” – ezt a Transylvania Now angol nyelvű portálról mondta szombaton enyhén tört magyarsággal Patrick Egan projektvezető. Az amerikai kommunikációs stratéga, médiaszakértő Marosvásárhelyen, a 7. Digitális Székelyföld Konferencián a Transylvania Now elmúlt egy évéről tartott előadást.

A panelbeszélgetésnek eredetileg az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint is résztvevője lett volna, ám hiányában korábbi sajtótanácsosa, és a Transylvania Now egyik megálmodója, Forró Gyöngyvér beszélt a portál megalapításának körülményeiről, szükségességéről. Visszaemlékezett, gyakran találkozott Erdély irányában kíváncsi, ám tájékozatlan politikusokkal, újságírókkal az idő alatt, míg Brüsszelben dolgozott. Emiatt már akkor szükségét érezte annak, hogy valahogy közelebb hozzák őket Erdélyhez.

Későbbi tapasztalatai alapján elmondta, még ilyen esetben sem garantált a siker, ezért is volt szükség arra, hogy egy saját portál készüljön. Hozzátette: megkérdezte a BBC egyik stábját, miért nem számoltak be az úzvölgyi incidensről, mire a válasz a „mad Balcan politics”, azaz az „őrült balkáni politika” volt. Forró Gyöngyvér hangsúlyozta: ezeket a beidegződéseket szeretnék lebontani a portállal.

Patrick Egan kommunikációs stratéga és médiaszakértő magyarul tartott előadásában elmondta, a munka kezdetén felmérték, hogy milyen témák kapcsán szerepelt az angol nyelvű sajtóban Erdély, a leggyakoribb három címszó Drakula, a medvék és a vegánok voltak. Üdítő kivételként említette a The Economist cikkét Kolozsvárról. 

A projektvezető úgy véli, nyugaton nagyon felületes az érdeklődés Erdély irányába, ezért a portál alapvető információkkal is szolgál: „ha ismerik, sokkal fogékonyabbak lesznek a kényes ügyekre” – magyarázta.  

Az elmúlt egy év mérlege: 700 bejegyzés, 35 videó/fotóriport, 14 fős csapat és 7 rendszeres szerző. Ráadásul az úzvölgyi incidens és a pápalátogatás témájában a Transylvania Now két téma kapcsán volt az elmúlt évben az egyik legtöbbet látogatott angol nyelvű hírforrás.

Tech-rovat a Transylvania Now portálon

Az angol nyelvű portál projektvezetője elmondta: Transylvania tech and innovations címmel egy új rovatot fognak indítani, az erdélyi IT cégekről, ennek célja, hogy „Segítsük növelni a ti látogatottságotokat” s cserébe „ti is segítsétek növelni a Transylvania Now online célközönségét, hiszen a cél végülis, hogy minél többen megismerjék ezt a csodás helyet, és azokat az embereket, akik itt élnek” – zárta előadását az amerikai médiaszakértő.

A transylvanianow.com 2018-ban jött létre a Bethlen Gábor Alap támogatásával, az RMDSZ Eurotrans Alapítványának kezdeményezésére. Egyik nagykövete Barabási Albert László székelyföldi származású hálózatkutató. A portál főszerkesztője Dénes Albert, tartalmait több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?