Netsebesség: lecsúszott a dobogóról Románia

Bár Románia sokáig az első három helyezett közé került a vezetékes szélessávú internetsebesség-méréseknél, mára csak az ötödik helyen áll.

Sokáig büszkék lehettek arra a román állampolgárok, hogy ha egyébben nem, bár a vezetékes szélessávú internet sebességében az elsők közé tartozik az országuk. Románia azonban hátrább került a rangsorolásban a Speedtest.net friss jelentése szerint. Magyarország a tízes listáról is lekerült.

Mielőtt rátérünk erre, hadd vizsgáljuk meg az összesített adatokat: ezek szerint a mobilinternet sebessége világszerte 21,4 százalékkal emelkedett 2018 júliusa és 2019 júliusa között, a vezetékes szélessávú netsebesség pedig 37,4 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly júliusban 22.81 Mbps volt az átlagos mobilnet-sebesség világszerte, addig idén júliusban már 27.69 Mbps, a vezetékes net átlagos letöltési méréseinél ez a két szám 46.48 Mbps és 63.85 Mbps. A feltöltési sebesség 48,9 százalékot nőtt, 2.52 Mbps-ról 33.53 Mbps-ra.

A leggyorsabb mobilnetet Quatarban mérték tavaly nyáron, őket követte Norvégia, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és Ausztrália. Idén Dél-Korea vette át a vezetést, akik a tavalyi tízes listán meg sem jelentek, őket követi Ausztrália, majd a visszacsúszott Quatar, az Egyesült Arab Emírségek és Norvégia.

Dél-Korea egyébként szédítő javulást ért el valóban: 12 hónap alatt a mobilnet letöltési sebessége 165,9 százalékkal emelkedett, elsősorban az 5G-technológiának köszönhetően. Quatar úgy maradt a toplista élén, hogy még csökkent is a sebességük, igaz, kevéssel.

Románia javított, de ez nem volt elég

A vezetékes világháló sebességének toplistáját tavaly és idén is Szingapúr vezette, de míg tavaly Hong Kong és Románia követte őket, addig idén Dél-Korea és Tajvan. Tavaly Dél-Korea még a negyedik helyen állt, őket követte az USA és Magyarország, idén a negyedik hely Hong Kongé lett, Románia pedig az ötödikre csúszott hátra.  Magyarország lekerült a tízes listáról.

Ezen a területen egyébként Tajvan érte el a leglátványosabb fejlődést: az országban 166,5 százalékkal gyorsult a vezetékes internet, de Románia sem szégyellheti magát a 21,7 százalékos javítással (az első helyezett Szingapúr 5,6 százalékot mutathat fel).

A mérések szerint tavaly 57 ország volt található a mobil és vezetékes internet átlagsebességei alatt, idén 78 – de ez annak is köszönhető, hogy megnőtt a Speedtest Global Index által vizsgált országok száma.

Kontinensenként is eltérő, hogy miként növekedtek a sebességek: a mobilnet Afrikában 15,1 százalékkal, Ázsiában 27,2-vel, Európában 14,1-gyel, Észak-Amerikában 25,4 százalékkal, Óceániában 20,9-cel, Dél-Amerikában 18,2-vel. A vezetékes net sebessége Afrikában 27,2 százalékkal nőtt, Ázsiában 51,8-cal, Európában 30,1-gyel, Észak-Amerikában 26-tal, Óceániában 25-tel, Dél-Amerikában 60,9 százalékkal.

A jövő 5G

A jelentésben megjegyzik: az 5G-technológia jelentősen hozzájárult a javuláshoz, hiszen egyes esetekben az LTE-technológiához képest ezerszeres sebességnövekedést is képesek felmutatni ezzel. Jelenleg azonban nem járul hozzá jelentősen a sebesség emelkedéséhez, mert nem került kereskedelmi forgalomba – ahol pedig igen, mint Dél-Koreában, ott érezhető a hatása.

A vezetékes internet sebességét 2007 óta az üvegszálas hálózatok határozzák meg, ezek azonban költségesek és időt igényelnek – emlékeztet a jelentés. Az olyan országok, mint Szingapúr, előnyt élveznek ezen a területen, hiszen kis területen kell befektetniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?