Netsebesség: Románia újra az élbolyban van

Románia a leggyorsabb internetes kapcsolatok listáján az előkelő ötödik helyet foglalja el.

A Google, Princeton és más csoportokkal együttműködő M-Lab mérései szerint egy év alatt mintegy 23 százalékkal gyorsabb az átlagos internetsebesség a világon.

Hogyha a térképre nézünk, akkor jól látható, hogy az észak-amerikai kontinens és Európa tarol, Afrikában komoly gondok vannak. Az alábbi infografikán pedig láthatjuk, hogyan fejlődött az idei mérés szerint első tíz országban a netsebesség. Érdemes tudni azt is, hogy a most 5. helyen álló Románia a 18.-ról tornászta fel magát az M-Lab mérései szerint, Magyarország pedig a 15. helyről került a kilencedikre.

 

Az első tíz országnak olyan fejlett államokat sikerült megelőznie, mint az USA, Franciaország, Németország, Finnország és így tovább.

Az európai országok sorában egyébként az örmények teljesítenek a legrosszabbul, a 111 helyen (200 országból). A lista első húsz országába csak európai és ázsiai országok, valamint az USA kerülnek be, az első afrikai ország pedig Madagaszkár, a 22. helyen. Az első dél-amerikai ország pedig Barbados, a 39. helyen. Az első arab állam a listán Bahrein,a  90. helyezést érte el.

A lista végén olyan országok helyezkednek el, mint Nigéria, Szíria, Türkmenisztán, a 200. helyen pedig Jemen – itt a mért átlagsebesség 0,31 Mbps volt, szemben az éllovas Szingapúrban mért 60,39-cel. Ez azt jelenti, hogy egy 5GB-os filmet több mint 36 óra alatt lehet csupán letölteni.

Növekvő egyenlőtlenségek

A globális átlagsebesség egyébként 9,1 Mbps, míg egy évvel korábban 6,96 volt ez a szám. Az idei átlagos sebességet a 67. helyen álló Bermuda teljesíti.

Az M-Lab megjegyzi: ezt a fejlődést a korábban is fejlett országok érték el, nem pedig azok, akiknél továbbra is lassú az internetkapcsolat. Míg a top 100 országban átlagosan 5,43 Mbps-mal növekedett a sebesség, addig a lista második felében levő száz országban csak 0,41 Mbps növekedést mértek.

Afrikában elsősorban a wireless technológia hódít a vezetékes internet helyett, és Madagaszkár is csak egy vízalatti kábelnek köszönhetően került a 22. helyre. Az arab országok szinte kivétel nélkül rosszul állnak, Ázsia pedig sokszínű eredményeket mutat. Az európai országok nem panaszkodhatnak örményországot leszámítva, Dél-Amerika azonban ismét csak rosszul teljesít – a legrosszabul Venezuela.

Címlapi illusztrációnk forrása: Rawpixelimages

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?