A bükki füves ember: „Legyek én a példa, hogy érdemes a gyógynövényeket használni”

Alig talált magának helyet az, aki késve érkezett kedden délután a 10. Kolozsvári Magyar Napok, Magyar Egészség Napok: Gyógynövényekkel az egészségért című rendezvényére a Báthory István Elméleti Líceum dísztermébe. A szép számban összegyűlt tömeg Szabó Györgyöt, a bükki füves embert hallgathatta meg, aki első ízben tartott előadást Kolozsváron.

Szabó György előadása elején a Semmelweis Egyetem egyik nemrég megjelent gyógyszerészeti tankönyvét idézte, mely szerint egyre jobban terjed a népi gyógyítás. A bükki füvesember felidézte az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-es jelentését, mely szerint Európában négy olyan betegség van, amely nem fertőző, mégis járványszerűen terjed: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a COPD (időskori tüdőbetegség) és a rák.

A magas vérnyomás oka lehet a hibás fehérvérsejtek (erre erdei szeder és málna leveléből készült teát ihatunk), az elégtelen veseműködés (8 héten át reggelente igyunk egy csésze mezei zsurló teát), a magas koleszterinszint (fogyasszunk tyúkhúr teakeveréket) és az idegesség, stressz (igyunk citromfűteát, amely nyugtat és emésztésnek is jót tesz; a levendula, macskagyökértea és a komló pedig az alvást segíti elő) – hangzott el a rendezvényen.

A cukorbetegségre hajlamos embereknek a füves ember azt tanácsolja, hogy megelőzésképpen igyanak feketeáfonya-, gyermekláncfű- és cikóriateát. A COPD (időskori tüdőbetegség) kezelésére a tüdőfű teakeveréket ajánlja a népi gyógyítással foglalkozó szakember.

Szabó György, akit sokan Gyuri bácsiként ismernek előadásában személyes történeket is elmondott, például hogyan „kezelte ki” gyógynövényekkel a bőrén lévő rákos elváltozást, vagy éppen a tőle segítséget kérőknek, hogyan segítettek teakeverékei, tanácsai.

Mivel az élelmiszerekkel káros anyagokat is beviszünk szervezetünkbe (pl.: adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat), Szabó György szerint érdemes negyedévente két hétig egy belső tisztítókúrát végezni csalánlevéltea fogyasztásával. Hogy a veseműködésünket segítsük, ihatunk csalánlevélből, aranyvesszőfűből, tejoltó galajból, mezei zsurlóból készült teákat.

A bükki füves ember a Semmelweis Egyetem egyik együthatásos vizsgálatát ismertette, melyből kiderült, hogy eredményesebbek a gyógyszeres kezelésekek, ha azokat népi gyógymódokkal egészítik ki.

„Legyek én a példa, hogy érdemes a gyógynövényeket használni” – zárta előadását a 91 éves Szabó György, aki az esemény után személyes tanácsadást is tartott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?