Melege van? Igyon teát vagy fogyasszon csípős ételeket

Fotó: Shuttersock

Hőségben naponta 8-10-szer javallott inni, kisebb mennyiségeket - mondta Antal Emese, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Hozzátette: a szomjúság már enyhe fokú kiszáradást jelez a szervezetnek. Íme, a táplálkozásszakértő legfontosabb tanácsai:
    

1. A langyos a legjobb
A szakember elmondta, hogy hőségben minden fajta folyadék jól jön, de hosszú távon a meleg italok jobban hűtenek, mint egy jeges ital. A hideg innivalók nem tesznek jót a nagy melegben, még jobban izzadunk tőlük. Hő termelésére ösztönzik a testet, és még több folyadékot veszítünk. A langyos italok a legjobbak melegben, ezek úgy hűtenek le bennünket, hogy nem okoznak keringési problémát, és alig izzadunk tőlük.

2. Mit igyunk?
A legjobb, ha ásványvizet, illetve gyógynövény- vagy gyümölcsteát veszünk magunkhoz kánikulában. A borsmenta, a citromfű vagy a csipkebogyó teája hűsítően hat, a zöld tea az ásványi anyagok pótlásáról gondoskodik, a zsályatea pedig nagyon jó erős izzadás ellen. Az izzadás során a test sót, magnéziumot, nátriumot, káliumot, magnéziumot és cinket veszít. Alkoholt fogyasztani azonban nagyon nem ajánlott kánikulában. Megterheli a keringést, serkenti az izzadást, így pedig nagyon sok ásványi anyagot veszítünk.Vissza kell fognunk ilyenkor a kávézást és a fekete tea fogyasztását is. A koffein megemeli a pulzusszámot, így fokozott izzadást okoznak ezek az italok is. Ha nem tudunk lemondani a megszokott kávénkról a nyári melegben, akkor ügyeljünk arra, hogy egy-két jó nagy pohár szoba-hőmérsékletű vizet is fogyasszunk mellé.Hasznosabb a meleg tea, mint a jéghideg italok. Fotó: harmony.com

3. Mennyit igyunk?
Egy felnőtt egy normális napon körülbelül 2 liter folyadékot veszít. A forró napokon akár ennek háromszorosa is lehet a mennyiség. A folyadék hiányának hatására dekoncentráltak, fáradtak lehetünk, előfordulhat szédülés, izomgörcsök vagy emésztési problémák gyötörhetnek. Hőségben 3 liter folyadékot kellene meginnunk – még akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Ha nem megy az ivás ahogy kellene, akkor fogyasszunk magas folyadéktartalmú ételeket, mint például dinnyét, uborkát vagy salátát, készítsünk hideg leveseket.

4. Mikor igyunk?
Még az előtt kellene inni, hogy ránk tör a szomjúság. A szomjúság érzete a test figyelmeztetése, hogy túl kevés a folyadék a szervezetben. Annak azonban nincsen értelme, hogy hirtelen teleigyuk magunkat, óránként egy liter folyadékot tudunk hasznosítani. Így az a legjobb, ha nem hektikusan, hanem kiegyensúlyozott tempóban, apránként visszük be.  

A dietetikus azt is elmondta, hogy a csípős ételeknek is hasonló hatásuk van, mint a meleg italoknak. A nehéz, magas kalóriatartalmú ételek viszont azért nem ajánlottak hőségben, mert azok hőtermelést jelentenek a szervezetnek. Antal Emese a hőségben magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, továbbá levesek, szószok fogyasztását is ajánlotta.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?