Ma tizenkét éves a hashtag

Az internetes kommunikáció egyik legfontosabb eszköze, a hashtag ma ünnepli tizenkettedik születésnapját. Évekkel ezelőtt a Twitteren használták először, és kezdetben még senki sem értette, mi célt szolgál. Mára azonban az Instagram és a Facebook felhasználóinak is kedvenc és gyakran használt szimbólumává vált – írja a hvg.hu portál.

A #-et egy Chris Messina nevű illető találta ki: az ő első bejegyzése tartalmazta ezt a jelet, azóta pedig a felhasználók által kitalált tweetek, azaz rövid bejegyzések kategorizálásának és címkézésének módjává vált, miközben beszivárgott a köztudatba, a nyelvbe, megváltoztatta az online kommunikáció jellegét, és a digitális kor egyik legfontosabb szimbóluma lett.

Kiderült, nemcsak a közösségi média felhasználóinak életmozzanatait jelzi, hanem az idők során hozzájárult a fontos társadalmi történések terjesztéséhez is. Ezzel a jellel az emberek a világ bármely pontján kinyilváníthatják a véleményüket és alakíthatják a világot: ilyen például a #FridaysForFuture hashtag, amelyet Greta Thunberg indított a Föld megmentéséért. Aki erre rákeres Instagramon vagy különböző Facebook-csoportokban, láthatja az összes ilyen jelöléssel ellátott bejegyzést, és követheti a fiatal lány környezetkímélő tevékenységét. Emellett létezik egy másik világhírű, és kevesebb komolyságot tanúsító hashtag is, a #WorstFirstDate, amely az első randevúknak, és nem utolsó sorban az elrontott első randevúknak a gyűjtőhelye.

A két említetten kívül még megannyi egyéb hashtag is van, sőt mi magunk is generálhatunk újakat, de tanácsos leellenőrizni, hogy mennyire jó, amit használunk. Erre alkalmas a Hashtagify oldal.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?