Instagram Feed: az erdélyi Affarit Studio szerint minél dizájnosabb, annál több követőt vonz

Az Instagram Feed leginkább úgy keltheti fel a követők érdeklődését, ha esztétikus struktúrájú, rendezett tartalmakat mutat – számol be az Affarit Studio, amelynek fiatal tagjai közösségüket „egy Erdély szívében élő kreatív ügynökségként” határozzák meg.

Az Affarit Studio blogbejegyzése szerint az Instagram Feed könnyebben mutatható, mint magyarázható tartalom. Alapjában véve az Instagram-oldalunkra feltöltött képeink egymáshoz viszonyított elrendezéséről szól, vagyis azt a négyzetes fényképelrendezést foglalja magába, amelyet a potenciális követőnk először lát az oldalunkra látogatása során.

Bár a legtöbb Instagram-felhasználó még mindig csak arra figyel, hogy az aktuális posztja a lehető legjobban mutasson, egyre többen próbálják bejegyzéseiket összeépíteni, tartalmilag és esztétikailag egymáshoz igazítani. Ebből kifolyólag a posztolás menete több típusban zajlik, a felhasználók pedig eldönthetik, hogy melyik posztolási stratégiát alkalmaznák legszívesebben. Jakab István design menedzser, grafikus bejegyzésében öt olyan stratégiát vázolt fel, amelyek alkalmazása több követőt és kedvelést eredményezhet:

Az ömlesztett fényképposztolás az a típus, amely során a felhasználó csupán a „mindegy, mit teszel” elvére épít, nem gondolkodik azon, hogy színvilágában összefüggő fényképsorozatot mutasson, mellőzi a teljes egész felépítését. Jelenleg a legtöbb Instagram-oldal ezt a stratégiát alkalmazza, amelynek előnye a gyorsan előállítható tartalmakban mutatkozik meg, hátránya pedig, hogy kevésbé esztétikus.

A csempés szerkezet „az egy ilyen, egy olyan” elvére épül, amely tartalomra, dizájnra és színvilágra is vonatkozhat. Számos oldal használja, főleg azok, amelyek kis üzenetek, idézetek, bölcsességek megosztásával foglalkoznak. Könnyen előállítható tartalmakat generál, követhetővé teszi a bejegyzéseket, igényességet mutat, azonban megtöri az oldal hangulatát, és tartalmi kötöttséget eredményez.

A sor szerinti egyezés a „három ugyanolyan” elvére épülő stratégia, amellyel sokan próbálkoznak, de általában a sok követővel rendelkező oldalak sajátja. Lehetőséget ad a sokszínűségre, ugyanakkor pontos tervezést igényel, és gyakran szükségessé teszi néhány telefonos vagy számítógépes alkalmazás használatát. Legnagyobb hátránya az, hogy könnyen megtörhető, ha a felhasználó egyszerre nem három képet tesz közzé, mert az egysége megbomlik, és még az ömlesztett verziónál is rosszabb esztétikát eredményez.

Az oszlop szerinti egyezés az „akárcsak az alatta lévő” elvére épül, és a közzétett tartalmat két vagy három csoportba sorolja, így leginkább azoknak ajánlott, akik tudatosan szeretnének különböző célú és hangulatú posztokat használni. Látványos, professzionális hatást kelt, és sokszínű tartalomnak ad helyet, viszont gyakran igényel külső képszerkesztő alkalmazást.

A „mindenki egyért” módszer mondhatni a legprofesszionálisabb, mert pontos grafikai tervezést és tudást igényel. Bár az információközlést nehezíti, grafikai tudást követel és időigényes, valamint művészi hatást kelt az apró darabok egymás mellé illesztése, amelyek rész-egészként mutatják be az igazi képet.

Az Affarit Studio voltaképpen azért jött létre, mert a rendkívüli gyorsasággal fejlődő és változó technológia számos új ötletet igényel. Tagjai erdélyi fiatalok, akik ahelyett, hogy más cégeknek dolgoznának, a közösségi média fejlesztésére szolgáló ötleteiket saját cégükön keresztül igyekeznek eljuttatni másokhoz. Erre szolgál a Facebook-on létrehozott csoportjuk, valamint a blogjuk is.

Kapcsolódók

Kimaradt?