Eső áztatta a 19. csíkszeredai Pityókafesztivált

A Csíkszeredai Városnapok egyik legnépszerűbb rendezvénye közel két évtizede az egyszerű főzőversenyként indult Pityókafesztivál, amely mára a környék legnagyobb gasztronómiai és kulturális eseményévé nőtte ki magát. Az idei év nem volt kegyes a főzőkhöz, szombaton szinte egész nap esett az eső, ezért a résztvevők száma sokkal kisebb volt az előző évekhez képest. Aki ott volt, az viszont garantáltan jól érezte magát és jól lakhatott a hagyományos vagy kísérletezőbb módon elkészült pityókás ételekből.

Krumpli, kolompér, burgonya…

…grulya, kompér, földialma, svábtök, krompé, csucsorka. Számos néven ismeretes a magyar nyelvterületen az egyik legnépszerűbb élelmiszer-alapanyagnak tartott, a Székelyföldön leginkább pityókának nevezett növény. A Peruban és Chilében közel 7 ezer éve fogyasztott gumós finomság csupán a 17. században terjedt el Magyarországon, de napjainkban is sokan sokféleképpen fogyasztják. Érdekes, hogy a világon az egy főre eső burgonyafogyasztás Fehéroroszországban a legnagyobb, ahol több mint 180 kilogrammot esznek meg évente személyenként.

Ilyen mennyiséget természetesen egy csapat sem fogyasztott el a Pityókafesztivál napján, de minden főző-egység bőséggel használta alapanyagként az erdélyiek körében közkedvelt zöldséget. A szervezők ezúttal is biztosították a főzéshez szükséges tűzifát és némi alapanyagot, amit aztán mindenki kedvére kiegészített annak megfelelően, hogy mi készült az üstökben. A főző csapatok között találtunk munkahelyi közösségeket, iskolákat, civil szervezeteket, de jelen voltak a helyi jégkorong-, illetve labdarúgó-csapatok szurkolói is. 

Plusz pontok zöld megoldásokért

Főtt- és sült étel kategóriákban zsűrizték az elkészült ételeket, díjazták a higiéniát, a terítést, ezen kívül ebben az évben újdonságként plusz pontokat lehetett kapni a környezetvédő, „zöld” megoldások alkalmazásáért. Találtunk is több jó példát arra, hogy a csapatok lehetőség szerint kiiktatták a műanyagot a főzés, illetve a tálalás közben és üvegpoharakat, porcelán tányérokat használtak. A zöld hulladékot is lehetőség volt külön tárolókba elhelyezni, és sokan éltek is ezzel. Az egész napos rendezvényt színpadi események, koncertek, táncelőadások, nótaműsor színesítette.

Kapcsolódók

Kimaradt?