Freskókkal díszített ókori „gyorsbüfét” fedeztek fel Pompejiben

Egy újabb ókori „gyorsbüfét” fedeztek fel Pompejiben folyó ásatásokon, Olaszországban. A thermopoliumokban meleg ételeket, köztük frissen sült húsokat és frissen készült halételeket, sajtot, olívabogyót, bort árultak. Jellemzőjük a pultba mélyen belesüllyesztett nagyhasú tárolóedények, a doliumok voltak.

Az ókori Rómában széles körben elterjedtek voltak ezek a falatozók, Pompejiben is találtak már belőlük mintegy nyolcvanat, a most felfedezett – és még csak részben kiásott – vendéglő különlegessége, hogy kitűnő állapotú falfestmények díszítik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Massimo Osanna (@massimo_osanna) által megosztott bejegyzés,

A két, már feltárt freskó közül az egyiken egy néreida, vagyis tengeri nimfa látható lóháton, a másik, rá merőleges falra pedig egy thermopoliumi életképet festettek, mintegy a vendéglátóhely cégéreként.

A helyszín a pult előtti amforákkal, mintha csak a tükörképe lenne a falra festett jelenetnek – közölte Instagram-oldalán Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park főigazgatója. A pompeji 5-ös körzetben folyó ásatások szinte havonta hoznak a felszínre szenzációs leleteket.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?