Valójában nem a hideg idő miatt fázunk meg

Ki ne hallotta volna aggódó szeretteitől, hogy „Vegyél magadra kesztyűt, sapkát és sálat!” vagy éppen „Öltözz fel melegen, nehogy megfázz!". Valójában azonban nem a hideg miatt fázunk meg, legalábbis a tudománynak nincs bizonyítéka erre – derül ki a Live Science cikkéből. 

Önmagában nem a hideg okozza a betegségeket: a megfázást, a náthát, az influenzát, hanem a baktériumok, vírusok, mikrobák. A különböző légúti fertőzéseket nem azért kapjuk el, mert hideg van, fázunk, gondoljunk csak arra, hogy a legnagyobb hőség idején is megbetegedhetünk. Mégis felvetődik a kérdés, hogy miért a hideg időszakban van a legtöbb beteg és az influenzaszezon

A különböző légúti megbetegedések (nátha, influenza) vírusok, baktériumok által terjed, tehát ha valaki ránk tüsszent, köhög, elkaphatjuk a betegséget. Ezt segíti elő a legyengült immunrendszer, a vitaminszegény táplálkozás, a kevés mozgás, ritka szellőztetés. Annyiban azonban befolyásolja a hideg időjárás a megbetegedéseket, hogyha kint hideg van, többet tartózkodunk bent. A zárt helyiségekben (munkahelyen, üzletekben) több emberrel kerülünk kapcsolatba, így több esélyünk van elkapni a kórokozókat. 

Tehát ha hideg van, öltözzünk melegen, de ne a betegségektől való félelmünk miatt, hanem azért, hogy ne fázzunk. Emellett figyeljünk a helyes táplálkozásra, a rendszeres szellőztetésre, kézmosásra. Szánjunk időt a sportra és a takarításra, a gyakran használt tárgyaink (billentyűzet, távirányító, villanykapcsoló, kilincs) fertőtlenítésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?