Mit tartalmaznak a megfázás elleni italporok? Cukrot és adalékanyagokat

Egy kis megfázás esetén ön is a recept nélkül kapható forróitalporokhoz nyúl? Nem kellene, ugyanis az InfoCons által készített tanulmány szerint ezek a készítmények többet árthatnak, mint használnak – írja az Adevărul.

Napról napra tovább nő az influenza következtében elhunytak száma, ezért nagyon fontos odafigyelnünk a betegség megelőzésére, az egészséges táplálkozásra, rendszeres kézmosásra. Sokan a tünetek észlelésekor a recept nélkül kapható forróitalporokat fogyasztják, ettől várva a gyógyulást, a gyógyszertárakban influenzaszezon idején ezek a legkeresettebb termékek.

Ezért is vizsgálták meg az ellenőrök a készítményeket. Megállapították, hogy a forróitalporok többsége bőségesen tartalmaz cukrot, valamint több mint öt adalékanyagot. Az ellenőrzés során húszféle terméket vizsgáltak, többek között a Coldrex Max Grip Lemont, a Coldrex Junior HotRemt, a Fervex felnőtteknek és gyermekeknek való termékét, a Modafen Hot Drinket vagy a Gripovitot. A szakértők megállapították, hogy ezekben a gyógyszerekben az adalékanyagok száma egy és tíz között van.

A leggyakrabban használt élelmiszer-adalékanyagok: E 954 (szacharin), E 951 (aszpartám), E 952 (ciklamát), E 950 (aceszulfám-K). A vizsgált termékek 70 százaléka tartalmazott cukrot. „Egy kis tasakban két és fél teáskanálnyi cukornak megfelelő mennyiség található. Ezek a készítmények szépen színezett, illatosított termékek sok cukorral, amelyekért gyakorlatilag tízszer többet fizetünk. Helyettük megvehetnénk a tablettákat, amelyek hatóanyagtartalmuk miatt hatékonyak is az adott betegségre – közölte Sorin Mierlea, az InfoCons elnöke. 

Mit használjunk helyette?

A szakértő elmondta: a forróitalporok alkalmazása nem ellenjavallt, de érdemes tudni, hogy nagy mennyiségű cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. Főként cukorbetegeknél okozhat problémát a forróitalok fogyasztása. „Ha a megfázás elleni, 14 grammnyi készítmény 13 gramm cukrot és hétféle adalékanyagot tartalmaz, mennyi hatóanyag lehet benne? Felelősségteljesebbek kell legyünk gyógyszervásárláskor, érdemes elolvasni a készítmények címkéjét. A vizsgált termékek 40 százaléka tartalmazott nátriumot" – tette hozzá Sorin Mierlea.

A forróitalporok helyett inkább szedjünk paracetamolt, aszpirint vagy ibuprofent, tanácsolják a szakemberek.

Kimaradt?