Egyéni értékelés alapján jutalmaznák és büntetnék Peking lakóit

Egy lépéssel közelebb jutott a megvalósuláshoz Kína a társadalmi értékelőrendszer bevezetéséhez: Peking 2021-ig több intézmény és ügynökség adatait összehangolva bevezetné a lakók egyéni értékelését viselkedésük, tetteik alapján és a „jó állampolgárok” életét megkönnyítené, a „megbízhatatlanokét” pedig nehezebbé tenné, írja a Xinhua kínai hírügynökségre hivatkozva a Bloomberg.

A rendszerben feketelistát is létrehoznának a negatív értékelést kapott állampolgároknak, akik „egy lépést sem tehetnek majd.”Peking mellett több mint egy tucat kínai város kísérletezik hasonló rendszerrel. Hangcsou városában például már 2018-ban működésbe lépett az a rendszer, amelyik a társadalomnak kedvező magatartást, például az önkéntes munkát és a véradást jutalmazza, a közlekedési szabályokat áthágókat pedig bünteti. Azok, akik rossz pontokat szereznek, például nem foglalhatnak jegyet bizonyos repülő- vagy vonatjáratokra.

Az egyéni viselkedés nyomon követését könnyű megoldani Kínában, a fogyasztás ugyanis egyre inkább az internetre költözik, a felhasználói fiókokat pedig mobiltelefon-számokhoz kapcsolják, amelyeket kormányzati szinten is nyilván tartanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?