Könnyedén átverte egy amerikai lap a Facebookot

A Facebook azt állította, hogy ezentúl ellenőrzik a poliitkai reklámokat. Ugyan már!

Mark Zuckerberg Facebook-alapító tavaly, a botrányokat követően azt állította, hogy átláthatóbbá teszik a politikai reklámokat, megelőzendő az olyan eseteket, mint az orosz beavatkozás a 2016-os amerikai elnökválasztásba. A Vice most pofonegyszerűen rámutatott arra, hogy a Facebook nem teljesíti az ígérteket.

Annak ellenére, hogy a Facebookon májusban már kötelezővé tették, hogy "nemzeti jelentőségű ügyek" politikai reklámjainál látható legyen, ki is fizet valójában, a Vice eget rengető marhaságai is átmentek a feltételezett szűrőn. Így aztán eladtak reklámot úgy, hogy az amerikai alelnök Mike Pence vagy más fontos személyek, szervezetek nevén futott – igaz, Hillary Clinton nevével már nem élhettek vissza. A Vice még az Iszlám Állam nevében is közzétett reklámot.

A Vice szerkesztői ugyanakkor valódi személyazonossági dokumentumokat használtak fel, ami azt jelenti, hogy a Facebook munkatársai láthatták a különbséget aközött, ami megjelenik publikusan, és ami megjelenik számukra.

A lap később megkereste a Facebookot, ahol azt mondták nekik: a reklámoknak valóban nem szabadott volna megjelenniük, és le is tiltották azokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?