Előkerült a legrégebbi Jeruzsálem-felirat

Az eddigi legrégibb, kétezer éves, Jeruzsálemet megnevező héber feliratot találták a régészek egy jeruzsálemi ásatáson – írja a Jediót Ahronót honlapja.

A város nyugati bejáratánál zajló útépítés előtt, a leletmentő régészeti feltáráson találták meg a több ezer éves oszloptöredéket, amire a mai írásmóddal megegyezően írták fel a Jeruzsálem nevet.

Danit Levy, az izraeli régészeti hatóság szakembere az Izrael Múzeumban rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez az egyetlen ismert kőfelirat a Második Templom korából – nagyjából kétezer évvel ezelőttről –, amin végig szerepel a Jeruzsálem szó. A város nevét az ismert feliratokon általában rövidítették, és Jerusaláim helyett Jerusalemnek vagy Salemnek írták.

Levy tavaly télen fedezte föl egy kőoszlopokkal megerősített római kori épület alapjait, amihez régebbi épületmaradványokat is felhasználtak. A feliratot ezek egyikén fedezték föl.

Hanánia Bar Dodalus Jeruzsálemből – áll a Heródes idején szokásos betűkkel és írásmóddal kivésett két soros szövegben.

A mészkőoszlop egy fazekasfaluban állt. A területen az időszámításunk kezdete körüli időszakban, nagyjából háromszáz éven át, a Hasmoneus királyság korától a kései római korig fazekasműhelyek sora volt. Ezeknek a feltárásán évek óta dolgoznak a régészek.

Az oszloptöredéket szerdától lehet megtekinteni az Izrael Múzeum régészeti szárnyában.

Kapcsolódók

Kimaradt?