Kivételes leletekre bukkantak Lengyelországban

Lengyel és amerikai kutatók neandervölgyi embertől származó maradványokat azonosítottak egy lengyelországi barlangban. A leletek több mint 100 ezer évesek, ezzel Lengyelország legősibb embermaradványainak számítanak.

Néhány éve egy neandervölgyi gyerek két, majdnem egy centiméter hosszú tenyércsontja került elő a dél-lengyelországi Ciemna-barlangból. A maradványok hivatalos laboratóriumi vizsgálata idén zajlott le, az eredmények pedig igazolták, hogy a csontok embertől származnak. Pawel Valde-Nowak, a Jagelló Egyetem régészeti intézetének munkatársa egyedülálló leletnek minősítette a csontokat.

Lengyelországban eddig csupán a modern ember, azaz a Homo sapiens sapiens maradványait találták meg, valamint a Homo sapiens kihalt ágához tartozó neandervölgyi ember három, mintegy 52-42 ezer éves fogát. A neandervölgyiek előtti előemberek, köztük a Homo erectuscsontjai Lengyelországban egyelőre nem kerültek elő.

A legújabb leletek nagyjából 115 ezer évesek. Bár a csontok állapota a DNS-vizsgálatot nem teszi lehetővé, a kutatók más tudományos módszerek alapján megállapították, hogy a maradványok egyértelműen a neandervölgyi embertől származnak.

A két gyerekcsont felülete szitás szerkezetű. A vizsgálatok kimutatták, hogy az apró lyukak úgy keletkeztek, hogy a csontdarabok keresztülhaladtak egy nagy madár emésztőrendszerén. A nagyjából 5-7 éves gyermeket tehát valószínűleg egy ragadozó madár támadta meg.

A neandervölgyi ember Lengyelországban mintegy 300 ezer évvel ezelőtt jelenhetett meg, hasonló időben, mint Európa más részein. Jelenlétüket eddig a Dél-Lengyelországban talált tárgyi leletek igazolták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?