Visszaélt megadott telefonszámainkkal a Facebook

Ahogy az lenni szokott: a biztonságunk maitt adtuk meg a személyes adatunkat, ők meg visszaéltek vele.

A fokozott biztonságra hivatkozva sokan megadták a Facebooknak telefonszámukat, hiszen a kétlépcsős azonosítás a készülékeinken keresztül történik, egy SMS-ben megadott kód által. Arról azonban nem volt szó, hogy átpasszolják a hirdetőknek a számunkat.

Az amerikai Északkeleti Egyetem és a Princeton Egyetem tanulmányban leplezte le a Facebookot. Hónapokon át tesztelték a közösségi oldalt, hogy rájöjjenek: a telefonszámot a reklámok felhasználókra szabásához használták.

A Gizmodo újságíróját az egyik kutató arra kérte, adjon fel egy hirdetést, amely a kutató irodájában levő, vezetékes telefonszámukat megadó felhasználóknak jelenjen meg. Alig pár óra múlva a kutató Facebook-hírfolyamában megjelent a reklám. Ezután a kutató megtekintette, hogy miért látja a hirdetést – a Facebookon ugyanis ezt könnyedén meg lehet nézni. A közösségi oldal azt írta neki: ő mint felhasználó szerepel az ügyféllistáján a reklámozó oldalnak.

A Facebook elismerte, hogy a kutatók megállapítása igaz, és azzal véedkeztek, hogy csak személyre szabottabb "élményt" akartak biztosítani az embereknek.

John Gruber netes szakértő szerint ugyanakkor már egyenesen bűnszervezet a Facebook, még ha talán nem is jogilag, hanem morálisan.

Kapcsolódók

Kimaradt?