Veszélyt jelentenek az egészségre a levegőben található ellenálló gének

A világ 19 városának levegőjét elemezték nemrégiben kínai kutatók. A vizsgálat során harminc különböző antibiotikumnak ellenálló gént mutattak ki, amelyek veszélyt jelentetnek az emberek egészségére.

A Pekingi Egyetem vezetésével végzett kutatásban levegőmintákat gyűjtöttek 13 ország 19 városában – többek között San Franciscóban, Párizsban és Pekingben – , és molekuláris technológiával elemezték a szálló port. A mintákban 30 olyan géntípust mutattak ki, amelyek hétféle antibiotikumnak állnak ellen. Hat város levegőjében találtak olyan géneket, amelyek ellenállnak az egyik leghatásosabb antibiotikumnak, a vancomycinnek is.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az antibiotikumoknak ellenálló gének képesek egyik baktériumból a másikba, sőt a baktériumból a környezetbe átterjedni. Pekingben találták az antibiotikum-rezisztens gének legsokszínűbb csoportját, –tizennyolc különböző altípust mutattak ki – míg San Francisco levegőjében volt a legmagasabb az ellenálló gének szintje.

A kutatást vezető Jao Mao-seng szerint számos ország hozott intézkedéseket a probléma kezelésére, például ellenőrzik a szennyvízben, a gyógyszergyárakban és az állattenyésztésben az antibiotikumoknak ellenálló gének szintjét. A városi levegőben jelen lévő génekre azonban nem fordítanak elegendő figyelmet – hangoztatta.

A nemrégiben közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy egyes térségekben az elmúlt évtizedben nőtt a gének jelenléte a levegőben. Ezek a gének képesek hozzátapadni a levegő részecskéihez és átterjedni más térségekre, olyan helyekre, ahol kevesebb antibiotikumot használnak, ami növeli annak lehetőségét, hogy új antibiotikumnak ellenálló baktérium tenyésztődjön – figyelmeztettek a kutatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?