iPhone-ra is letölthető a zöldigazolványok ellenőrzésére szolgáló Check DCC alkalmazás

Szombattól iOS operációs rendszerű mobiltelefonokra is letölthető az uniós digitális Covid-igazolvány érvényességének és hitelességének ellenőrzésére szolgáló Check DCC alkalmazás – közölte a Különleges Távközlési Szolgálat (STS).

A STS szombati közleményében hangsúlyozza, ezután az iPhone-t vagy iPadet használók is hozzáférhetnek az ingyenes applikációhoz az AppStore alkalmazásboltban, IDE kattintva.

Eddig a Covid-igazolványok QR-kódjának beolvasására csak a Check DCC Android-telefonokra készült változatán vagy az applikáció webes változatán keresztül volt mód.

A STS által kifejlesztett Check DCC az egyetlen olyan alkalmazás, amelyet jóváhagytak a hatóságok a Covid-igazolványok ellenőrzésére. Az applikáció a QR-kód beolvasásával nem rögzíti és nem őrzi meg a igazolványon levő adatokat, csak annak hitelességét, illetve a hazai és nemzetközi egészségügyi szabályoknak való megfelelését ellenőrzi – hangsúlyozzák a közleményben.

Az uniós digitális Covid-igazolvány három dolgot bizonyíthat: hogy tulajdonosát beoltották koronavírus ellen, hogy negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy hogy kigyógyult a betegségből.

Romániában november 20-áig csaknem 9 millió Covid-igazolványt állított ki a szintén az STS által kifejlesztett platform. A legtöbb ilyen tanúsítványt, szám szerint 228 849-et október 26-án töltötték le, aznap 467 228 egyedi felhasználó kereste fel az oldalt.

Az Android-eszközökre készült Check DCC alkalmazást 463 380 alkalommal töltötték le a Google Play áruházból.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?