Uniós biztos: fontos, hogy a román parlament megszavazza a zöldigazolvány munkahelyi bevezetését

Fontos a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése, mert a vakcinák mellett erre is szükség van a járvány visszaszorításához – jelentette ki csütörtökön Bukarestben az Európai Bizottság (EB) belső piacokért felelős biztosa.

Thierry Breton rámutatott, fontos, hogy a román parlament megszavazza a zöldigazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezetet, mert a koronavírus elleni oltás mellett „ez jelenti a kulcsot a túlélésünkhöz”.

Ha nem sikerül legyőzni az Európán végigvonuló újabb járványhullámot, ismét karanténintézkedések válhatnak szükségessé, aminek azonban a gazdaság fizeti meg az árát – nyomatékosította a biztos a Raed Arafat belügyi államtitkárral és a romániai oltási kampány koordinátorával, Valeriu Gheorghiţával közös sajtótájékoztatóján.Fotó: Agerpres

Breton leszögezte, az oltáson és a zöldigazolványon kívül nincs más eszköz a járvány legyőzésére. „Tudjuk, hogy ezek működnek. Most kell lépni. Fogjunk össze és nyerjük meg együtt ezt a harcot” – fogalmazott.

Az uniós biztos az európai szolidaritásra apellált, hangsúlyozva, bár másak a gyökereink, a történelmünk, európaiakként ugyanazokat az értékeket valljuk, és mindannyian a járvány ellen küzdünk. „Már több mint kétmilliárd ember beoltatta magát a Földön, és nem volt semmi probléma” – tette hozzá, hangsúlyozva, most kell lépni, mert „a vírus nem vár”.

Mint leszögezte, „politikai bátorságra” van szükség a zöldigazolvány bevezetéséhez, de a világ már több mint hetven országában megtették ezt a lépést.

Nem korlátozás, hanem szükségszerűség?

Raed Arafat szintén a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ez egy „ideiglenes megoldás”, de mielőbb alkalmazni kell egy újabb járványhullám megelőzése érdekében.

Az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă a sajtótájékoztatón kiemelte, Románia nem másodrendű ország az Európai Unióban, polgárai ugyanazokat a jogokat élvezik, mint más tagállamok lakossága. „Románia ugyanolyan ország, mint a többi európai tagállam, és ebből a szempontból a mi hozzáállásunknak is hasonlónak kell lennie, mert Európa lakossága nem lehet biztonságban addig, amíg az Európai Unió tagállamainak lakossága nincs biztonságban” – fogalmazott. Hozzátette, nem korlátozásként kell tekinteni erre az intézkedésre, hanem szükségszerűségként a járvány visszaszorítása érdekében.

A bukaresti látogatáson tartózkodó uniós biztos korábban találkozott az ügyvivő védelmi és egészségügyi miniszterrel, délután pedig Klaus Iohannis államfő is fogadja a Cotroceni-palotában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?