Hárít a bukaresti főpolgármester, aki továbbra sincs beoltva koronavírus ellen

Hónapok óta ugyanazt a választ adja Nicușor Dan bukaresti főpolgármester arra a kérdésre, hogy mikor adatja be magának a koronavírus elleni oltás: „egy sor analízis elvégzése után” – hajtogatja.

A tavalyi helyhatósági választásokon független – de a jobbközép pártok (USR és PNL) által támogatott – jelöltként győztes Nicușor Dan csak koronavírus-teszt elvégzése (és annak negatív eredménye) után léphetett be a parlament épületébe, ahol a fővárosi távfűtési krízis miatt kellett megjelennie szakbizottsági meghallgatáson.Nicușor Dan csak tesztelés után léphetett be a parlamentbe | Fotó: Agerpres

A főpolgármesternek nincs úgynevezett Covid-igazolványa – ami az oltást vagy a betegségből való felépülést bizonyítja –, ezért november elején a kormány épületébe sem léphetett be, a Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnökkel tartott tárgyalását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székhelyén tartották meg.

A Digi24 riportere a parlamentnél megkérdezte az elöljárót, hogy mikor adatja be magának az oltást, mire Dan azt felelte – amit hónapok óta hajtogat –, hogy „egy sor poszt-Covid-analízis elvégzése után”. A főpolgármester áprilisban a közösségi oldalán azt közölte, hogy a kislánya elkapta a vírust, de a tesztek alapján ő nem fertőződött meg. Október viszont már arról beszélt újságíróknak, hogy öt-hat hónappal korábban ő is átesett a betegségen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az egyébként matematikus végzettségű Nicușor Dan kijelentette, hogy tudós emberként nem tartozik a vírustagadók és oltásellenesek táborához, és „mindenki értesülni fog arról”, hogy ha megkapja a vakcinát.

Már csak a kérdés, hogy miként jár be a munkahelyére, ugyanis a főpolgármesteri hivatalba, mint bármelyik más közintézménybe nem szabad belépni oltási igazolás nélkül.

Kapcsolódók

Kimaradt?